Izvor: Tanjug/ HAPPY BSC
11.08.2023 u 12:16
3

SUMRAK VLADAVINE PRAVA: Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu protiv Dodika i Službenog glasnika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Visokog predstavnika u BiH, objavlju mediji u Bosni

Prema istom izvoru optužnica protiv Dodika i Lučića je potpisana i danas bi trebalo da bude prosleđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. Inače, neizvršavanje odluka Visokog predstavnika je, po nedavno nametnutim izmenama Krivičnog zakona BiH, krivično delo. Milorad Dodik je potpisao ukaz na Zakon o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske a Lučić je taj zakon objavio u Službenom glasniku.

Tanjug/Miloš Milivojević

Na vu najavu svoju reakciju na društvenim mrežama već imao delegat u Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiHi portparol SNSD-a Radovan Kovačević. On je rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik i nemoguće je odgovarati zbog neizvršenja odluka čoveka koji ne postoji.Posljednji visoki predstavnik u BiH bio je Valentin Incko, koji je podneo ostavku. Posle njega niko nije imenovan za visokog predstavnika – napisao je Kovačević na društvenim mrežama. Dodaje da je Aneks 10 Dejtonskog sporazuma jasno definisao proceduru kako se imenuje visoki predstavnik i u tom smislu je potpuno jasno da trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik.

PREDSEDNIK CRNE GORE MILATOVIĆ: Predložiću Spajića za mandatara (VIDEO)

Najava da će Tužilaštvo BiH uskoro podići optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojom će ga optužiti za krivično delo koje je nametnuo Kristijan Šmit 1. jula ove godine, predstavlja sumrak vladavine prava i nemilosrdno gaženje Ustava BiH, ocenio je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, dr Milan Blagojević.  On je, u pisanoj izjavi, ukazao da ta najava pokreće pravno pitanje kakvo nije zabeleženo u istoriji Ujedinjenih nacija i istakao da se zato to pitanje „s pravom može nazvati pitanjem svih pitanja“.

"GLUPOST
Tanjug/FENA HAZIM ALJOVIC

Prema njegovim rečima, -Dosad se ni u jednoj državi članici UN nije dogodilo da pojedinac, uz to još i stranac, proglasi da je krivično delo ako se ne poštuje i ne sprovodi njegova volja. Upravo to je učinio Kristijan Šmit, jer je u Krivični zakon BiH nametnuo član 203a, nazvavši ga krivičnim delom ‘Neizvršavanja odluka visokog predstavnika’, za čiji osnovni oblik je nametnuo kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, ako bilo koje službeno ili odgovorno lice u BiH ‘ne primeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika-, prezicirao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, takav čin u državi članici UN je nedopustiv, jer se njime na najgrublji način gazi jedno od vrhovnih načela na kojem počiva poredak međunarodnog prava. On podseća da je Poveljom UN propisano načelo suverene jednakosti svih država članica UN, kao i da Povelja UN ničim ne ovlašćuje svetsku organizaciju, niti bilo koji organ UN, da se upliću u pitanja koja se nalaze u okviru unutrašnje nadležnosti svake države.

Prema njegovim rečima, na takvo „nepravo“ oslanja se najnovije „nepravo“ Kristijana Šmita, jer se on pozvao upravo na te Bonske zaključke. „Stoga je sada za očekivati da Šmit posle ovoga nametne svoje zakone i o bilo kojim drugim pitanjima, nakon čega bi za njihovo neizvršavanje ljudi bili osuđivani i upućivani u zatvor, baš kao što se sada sve to najavljuje u odnosu na gospodina Dodika, a već sutra to može biti i bilo koji drugi čovek“, istakao je Blagojević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “SUMRAK VLADAVINE PRAVA: Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu protiv Dodika i Službenog glasnika”

      • SAT RECI TUGA I ZALOST ZA MLADU ZENU TAKVE TREBA STREIJATI JADNO DETE ANDEO BOZIJI STA JE JADNO DOZIVELO ALI STOKA SE UBIJO JA BI NJEGA ZA MUDA VEZALA. I OBESILA SAUCESCE PORODICI A ONA NEKA POCIVA U MIRU I NEKA ODOZGO CUVA SVOG ANDELA A ON U PAKLU GOREO AMIN

        0
        0
        Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter