Izvor: Tanjug
12.04.2024 u 17:50
0

MILANOVIĆ NIKAD JASNIJI: Stvaramo TREĆU REPUBLIKU koja će promeniti HAJDUČIJU I NESIGURNOST

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji ulazi u sam finiš kampanje za parlamentarne izbore, kao kandidat za budućeg premijera uz podršku koaliicije okupljene oko najuticajnije opozicione SDP, uveren je u promenu vlasti na predstojećim izborima u sredu, 17. aprila.
A, ako do promene vlasti, ipak, ne dođe, Milanović kaže: „Buna traje. To je bio poklič Seljačke bune – buna traje. Ali čvrsto verujem u promenu vlasti. I radimo na tome. Biće teško. I ko zna koliko će se rundi igrati“, kaže Milanović u opširnom intervjuu za zagrebački portal Telegram.
Na pitanje da li je jedna od tih rundi, u slučaju da HDZ sastavi novu Vladu, da on bude ponovo kandidat za predsednika Hrvatske na izborima krajem godine, Milanović kaže da je to „na jako dugom štapu“ i da je uveren da „taj scenario neće biti potreban“.
Pojašnjavajući obeležja Treće Republike, koju gotovo pa neizostavno spominje u svakom svom javnom nastupu, aktuelni šef hrvatske države, kaže da će za to biti potreban „dublji i širi zakonodavni, pa i ustavnopravni zahvat“.
„Prema tome, to ne ide revolucionarnim metodama – ja sam odlučio da će biti tako i nikako drugačije. Treća Republika je razgovor o ozbiljnim pitanjima. Recimo, o Ustavnom sudu, koji ovakav kakvog smo iskusili na koži i vlastitom jeziku više ne može izgledati i to se mora promeniti“, naveo je Milanović.
Ovlašćenja tog suda se, dodaje, moraju ograničiti i jasno definisati, jer je ovo sada „čista hajdučija i pravna nesigurnost“.
„A na kraju krajeva, način sadašnjeg izbora ustavnih sudija je mojih ruku delo. Mislio sam da će biti bolje da ih se bira dvotrećinskom većinom u Saboru jer ih je dotad HDZ birao običnom većinom, čim bi je se dohvatio. Ali, pokazalo se da sad imamo još goru situaciju. I da je na kraju sve, ili puno toga, u ljudima“, naveo je Milanović i dodao:
„Treća Republika je i jasnije definisanje uloge prava i odgovornosti državnog tužilaštva kao organa progona, koje radi izrazito netransparentno i vrlo često loše. A pritom ne odgovara za svoje propuste. Uzimajući u obzir da to nije obična profesija, ali dajući im benefit sumnje i priznajući da ne mogu biti tretirani kao radnici na normu, između onoga što imamo i što bi trebalo biti je ogromna razlika“.
Upitan da li postoje noš neke promene koje bi izdvojio kao ključna obeležja Treće Republike, Milanović je, šaleći se, rekao da „kraljevina ne dolazi u obzir“.
„Zar ovo o čemu smo pričali nisu same po sebi velike stvari? Recimo, način izbora predsednika Republike je sekundarna stvar. Može biti biran i direktno i u Saboru. Neke situacije nisu idealne, nego ekscesne, kao ovaj eksces koji se pretvara u normu. Mislim na način na koji HDZ vlada, gde ja kao predsednik s ovakvim načinom izbora služim kao brana potpunoj destrukciji hrvatskih institucija, a i doslovnoj hajdučiji, pljački vladajuće klike i kartela“, naveo je Milanović.
Jer, ukazao je, mandat predsednika u ovakvoj situaciji dolazi iz Sabora, a to bi bilo loše.
„U nekim drugim situacijama bi, pak, bilo dobro i zato sam pre nekoliko godina i govorio da bi predsednika trebalo birati u Saboru. Ali, mi sad imamo Plenkovića koji je Hrvatsku, zajedno s HDZ-om, promenio tako da je danas triput gora nego u vreme Ive Sanadera. Tri puta gora!“, izričit je Milanović.
Govoreći o njegovom premijerskom mandatu ističe da tada nije bilo sistemske korupcije na državnom nivou.
„Niti je to iko primetio, niti se pisalo o tome. Dolaskom ovog kartela opet na vlast, stvari su otišle u šokantnom pravcu. Znao sam s kim imamo posla i da je to u svakom trenutku spremno na prljavštinu i zlouporabu. Ali, ovo, ova vrsta cinizma, ova vrsta prezira prema činjenici da te neko ulovio u protivpravnim radnjama, pa se reaguje zakonskom zabranom pisanja o takvim stvarima?! To je strašno“, kaže Milanović.
Ono što je, prema njegovim rečima, još tužnije je što to u Evropi, u ovom tupom vremenu u kojem živimo, više nikog ne zanima.
„Na to se ne reaguje. S jedne strane smo se emancipovali, što bi trebalo da bude dobro, jer nam niko više ne popuje i ne dolazi s demaršima da je, Ministarstvo spoljnih poslova, ne znam, Vanuatua, zabrinuto zbog dužine sudskih postupaka u Hrvatskoj. S druge strane, sad smo opet bili prepušteni HDZ-u neko vreme. I to treba zaustaviti. Proterati ih s vlasti u dužem periodu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter