Izvor: Tanjug
17.03.2023 u 14:36
0

CRNA GORA GLASA 11. JUNA: Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore

Crnogorski predsednik i pretendent na još jedan predsednički mandat Milo Đukanović raspisao je danas prevreme parlamentarne izbore za 11. jun.

Đukanović, koji je juče doneo ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

UHAPŠEN VISOKI POLICIJSKI FUNKCIONER U CRNOJ GORI: Povezan sa kavačkim klanom!

-Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta prošle godine vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata -rekao je Đukanović.

Kazao je da je ubeđen da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

-Umesto toga, promenjiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva-naveo je crnogorski predsednik, koji je i kandidat DPS za još jedan predsednički mandat na izborima u nedelju, 19. marta.

On tvrdi da su se, nakon neuspelog pokušaja da lider Demosa Miodrag Lekić formira vladu, stekli uslovi da u skladu sa Ustavom donese ukaz o raspuštanju parlamenta.

-Primjenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun-rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

PREDSEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI: U ponoć počinje izborna tišina

Prema njegovim rečima, dijalog sa političkim partijama je počeo.

-Čuli ste od mog sagovornika sinoć da su imali poziv da uđu u vladu. Što se mene tiče taj dijalog će se voditi bez obzira što ko o tome misli. Daleko je to još uvek od saradnje, ali to ne znači da ne treba razgovarati-rekao je Đukanović.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da ne bi trebalo objaviti ukaz o raspuštanju Skupštine u Službenom listu, Đukanović je rekao da to ne zaslužuje komentar, ali da potvrđuje da za njih postoje samo interesi.

-Marginalci će 11. juna da idu na marginu i neće moći više da zlorabe tehničku vladu- rekao je Đukanović.

On kaže i da ne vidi ništa sporno u postupanju prilikom raspuštanja Skupštine, uveren da je sve uradio u skladu sa Ustavom i zakonom.

-Zakon o predsedniku je deo pravnog sistema sad, ne sumnjam da će ga Ustavni sud isključiti. Pozvao sam se na Ustav da mandatar, ako ne dobije podršku za 90 dana, predsednik države ima prava da raspusti Skupštinu. Iako zakon padne pred Ustavnim sudom, moj ukaz ostaje jer sam se pozvao na Ustav- tvrdi Đukanović.

Upitan da li će s obzirom na raspisane izbore biti održan popis stanovništva,, Đukanović je rekao da je moguće da bude održan ove godine, ali da bi bilo racionalnije da bude odložen makar do proleća naredne godine.

-Zakazivanjem izbora stvorićemo uslove da Crna Gora do kraja juna dobije vladu pa, ako bude postignut konsenzus u parlamentu da se realizuje popis, mogli bismo i to- naveo je Đukanović i istakao da bi ga odložio makar do proleća iduće godine.

Na pitanje da li će se povući sa vrha partije ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, Đukanović, koji je i ranije obećavao da će se povući sa čela partije, kaže da će DPS dobiti novog predsednika, ne precizirajući kada.

-Procena na kongresu bila je da je potrebno da predsednik ostane. Ono što je sigurno je da će DSP dobiti novog predsednika -naveo je Đukanović i dodao da je za DPS sada najvažnije da postigne bolji rezultat na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter