Izvor: Happy BSC Portal/Euronews
03.12.2023 u 17:14
1

MOGUĆI POVRATAK SRPKOG JEZIKA U ŠKOLE: Očekaju se velike promene posle popisa

Mogući povratak srpskoj jezika u škole u Crnoj Gori.

Vlasti u Crnoj Gori tvrde da će se na popisu više od 50 odsto građana izjasniti da govori srpski jezik što bi moglo da ga vrati u škole i službenu upotrebu.

Popis stanovništva, koji bi prema navodima Juronjuza mogao da podigne tenzije i zaoštri etničke podele, počeo je 3. decembra.

Crna Gora ima oko 600.000 stanovnika dok etnička srpska zajednica čini 28 odsto stanovništva. Podela između etničkih Srba i ostatka stanovništva je pomalo nejasna jer crnogorski nacionalisti govore srpski jezik.

Miroslav Doderović, profesor filozofije na Univerzitetu u Podgorici, navodi da su popis raspisale prosrpske stranke.

– Forsiraju popis kao priliku da pojačaju svoje argumente i da pokušaju da utiču na promenu ustavno-pravne kategorije i položaja srpskog jezika i nacionalnosti – navodi Doderović.

KNEŽEVIĆ PISAO DRŽAVNOM TUŽIOCU CRNE GORE: Novoviću, zašto nisam saslušan kao svedok!

Crna Gora je stekla nezavisnost 2006. godine. Nova koalicija proevropskih i prosrpskih partija preuzela je 2023. godine vlast sa ciljem da balkansku naciju vodi ka članstvu u Evropskoj uniji.

Popis je prvobitno trebalo da bude održan 1. novembra, ali je odložen zbog tehničkih problema i mogućeg bojkota opozicionih partija. RTCG prenosi da je planirano da popis traje 15 dana, ali je moguće da bude produžen za još nekoliko dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MOGUĆI POVRATAK SRPKOG JEZIKA U ŠKOLE: Očekaju se velike promene posle popisa”

  1. ne treba o popisu govoriti na takav nacin. normalno je da se popis stanovnistva obavi. srpski jezik je u upotrebi u CG samo sto je dodato jos crnog.bosan.hrvatski. ne treba potpaljivati

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter