Izvor: Kurir
25.02.2024 u 17:28
1

NESVAKIDAŠNJI VOJNI ROK U HRVATSKOJ: Konačna odluka je donesena, ovo su svi detalji!

Za obučavanje mladih vojnika u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namerava da uvede vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika vojna centra, kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procene.

Tromesečni obavezni vojni rok

Ministarstvo odbrane i Glavni stožer Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata. Ni dva meseca nisu prošla od dana kada je premijer Hrvtaske Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali je moguć „neki tečaj“ do predloga Glavnog stožera da se uvede tromesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obvezni vojni rok. Prema rečima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle dobrovoljno da učestvuju.

Detalji novog vojnog roka

Za sada je samo reč o predlogu MORH-a i Glavnog stožera koji tek treba da usvojiti vlada i Hrvatski sabor. Kako saznaje dnevnik, u vojnim krugovima smatraju da su tri meseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te svladavanju temeljenih vojnih veština.

Na završetku vojnik bi trebalo da bude obučen za strelca, odnosno da prođe osnove baratanja ličnim pešadijskim naoružanjem pa bi fizički bio pripremljen. Prema procenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo da bude oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo da završi vojno osposobljavanje, dok bi preostali deo završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da tromesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave.

PRLJAVA KIŠA STIGLA U KOMŠILUK: Obilne padavine napravile OZBILJNE probleme, poplavljena mnoga područja

Podsetimo, vojni rok je u Hrvatskoj suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NESVAKIDAŠNJI VOJNI ROK U HRVATSKOJ: Konačna odluka je donesena, ovo su svi detalji!”

  1. Samo da sad Srbija ne kupi hrvatske gluposti.Vojni rok bi se trebao služiti u mjestu gdje regrut zivi a ne opet budalastine vamo tamo bacati ljude bez veze i pameti.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter