Izvor: Alo.rs
10.10.2023 u 11:17
0

OBRT U FORMIRANJU IZVRŠNE VLASTI U CG: Mandić predsednik Skupštine, Vlada uz manjinsku podršku ZBCG a onda rekonstrukcija

Ovaj predlog biti pretočen i u Sporazum koji će biti ponuđen na potpisivanje političkim subjektima koji bi trebalo da participiraju u budućoj izvršnoj vlasti.

CRNA GORA OBRT U PREGOVORIMA OKO VLADE: Spajić zove Mandića i Abazovića

Totalni obrt se desio u prosecu formiranja izvršne vlasti u CG.

Naime, potvrđeno je iz više izvora na političkoj crnogorskoj sceni mandatar Milojko Spajić ponudio je savezu „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) mesto predsjednika Skupštine i 40 odsto po dubini u zamenu za podršku manjinskoj vladi. Andrija Mandić bi prema ovom predlogu bio budući predsednik Skupštine Crne Gore.

Ovo je najnovija inicijativa koja je kao ponuda došla u ranim jutarnjim časovima, nakon neprospavane noći koja je protekla u pregovorima

Kako prenose, ovaj predlog biti pretočen i u Sporazum koji će biti ponuđen na potpisivanje političkim subjektima koji bi trebalo da participiraju u budućoj izvršnoj vlasti.

Interesantno je da bi u ovoj raspodjeli političkih karata, Socijalistička narodna partija mogla da pokriva u 44. Vladi i resor više nego što je to slučaj u ovoj u kojoj je Abazović premijer.

Prostom matematikom dolazimo da će ovaj model formiranja vlasti imati podršku na početku od 49 narodnih poslanika u Skupštini Crne Gore, potencijalno i 53 poslanika bi mogla da je podrže, pa se stiče utisak da bi to bila vlada sa najstabilnijom podrškom u uvođenja višepartizma u Crnoj Gori.

Sporazum bi prema našim saznanjima bio oročen na 6 mjeseci, kada bi se pravila rekonstrukcija izvršne vlasti, pa bi u toj varijanti i GP URA moga da bude njen dio kasnije.

Interesantno je da u ovim kombinacijama nema Demokrata Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića, koji su, čini se percipirani kao partija koja je svojim delovanjem i ambicijom da njen lider bude predsednik Parlamenta kvarila svaku mogućnost za dogovor.

Ova opcija nije neprihvatljiva ni manjinama.

U ZBCG su, saznajemo, odlučni da se DPS-u nikako ne sme dozvoliti povratak na vlast, pa ni kroz manjinsku podršku Vladi, tako da će ozbiljno razmotriti sve mogućnosti pre definitivne odluke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter