Izvor: Kurir
22.05.2024 u 20:03
0

ODLUKA SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: Usvojen Protest protiv predložene rezolucije o Srebrenici!

Narodna skupština Republike Srpske sa 65 glasova "za" od ukupno prisutnih 65 narodnih poslanika, usvojila je Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opšteg međunarodnog prava koji je razmatran u okviru tačke dnevnog reda nazvane, "Stav NSRS o predloženoj rezoluciji o Srebrenici".

O toj temi poslanici su raspravljali na predlog predsednika NSRS Nenada Stevandića koji je dokument usaglasio sa premijerom i predsednikom RS Miloradom Dodikom.

„NJEGOVO ZDRAVSTVENO STANJE JE OZBILJNO UGROŽENO“! Oglasio se njegov advokat

Predviđeno je upućivanje usvojenog dokumenta predstavnicima BiH, Srbije i Hrvatske, kao i državama svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

Dokument ima 13 tačaka, a u prvoj se navodi kako „NSRS upućuje formalni protest kao odgovor na radnje preuzete u okviru neformalne grupe država ‘međuregionalnog jezgra’ koja je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dostavila konačni Nacrt Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici“.

„Ovaj formalni protest prvenstveno se odnosi na Republiku Hrvatsku (Ugovornicu), kao i na Saveznu Republiku Nemačku, Republiku Francusku, Ujedinjeno Кraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjene Američke Države (države svedoci), kao i druge zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili ko-sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, procesu koji je u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom 4”, navedeno je, uz ostalo, u dokumentu, prenosi N1.

Pre izglasavanja poslanicima se obratio i narodni poslanik Nebojša Vukanović, sa osvrtom na davnu prošlost, a usvajanje rezolucije kojom se osuđuje ubijanje više od osam hiljada nevinih ljudi u i oko Srebrenice, opisao je kao zavađanje naroda – poručivši da „nije bilo stranaca, ne bi bilo ni rata devedesetih“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter