Izvor: Happy BSC Portal/Tanjug
09.12.2023 u 14:11
0

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE DODIK: „Ne želimo da ispunjavamo želji Zapada“

Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ako je moguće, vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredeljenje. Jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska – rekao je Dodik u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji „Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma“.

Navodeći da se u Republici Srpskoj trenutno pod sankcijama SAD nalazi najviše rukovodstvo, Dodik je istakao da se vidi da Amerika želi silom da nametne svoje stavove, prenosi RTRS.

– Međunarodna zajednica nije samo ono što se nama pojavljuje kao nasilan pristup. Republika Srpska najbolje pokazuje na koji način se rigidna politika koja ne poštuje prava primenjuje ovde. Brojni su pokušaji da nam se sloboda ukine. To se desilo i u vezi sa Dejtonskim sporazumom – izjavio je Dodik.

On je istakao da deo Zapada koji je prisutan u BiH tvrdi da je Dejtonski sporazum prelazni sporazum i da nije trebalo da bude trajan.

– Postavlja se pitanje čemu onda prelazni sporazum? Šta je cilj? Nameće nam se da promenimo svoj identitet, a da prihvatimo ono što nam se nameće, od promene jezika koji neće biti srpski. S druge strane su naši protivnici koji se zovu bosanski muslimani – rekao je Dodik.

On je rekao da priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD-a, Velike Britanije i briselske strukture, navodi RTRS.

– S njihove strane Srbi su satanizovani, a Srbi se zalažu za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji uređuje pravni sistem BiH. Evropa je u krizi, nema lidere, resurse, naftu, gas i izgubila je konkurentnost – smatra predsednik Republike Srpske.

OSTRE REČI ŽELJKE CVIJANOVIĆ: „Merkel predložila Šmita za visokog predstavnika u BiH da ga udomi“

Dodik je poručio da Srbi nemaju ambiciju za bilo kakvim sukobima, ali da će „posegnuti za svim političkim sredstvima da sačuvaju suverenitet Republike Srpske“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter