Izvor:
02.12.2016 u 21:36
0

PREMIJER VRATIO MANDAT: Ide se na prevremene izbore!

Odlazeći premijer Bugarske i lider najveće stranke u paralmentu Bojko Borisov vratio je danas mandat predsedniku odbivši da formira nov kabinet čime se otvara put ka održavanju vanrednih izbora na proleće sledeće godine.

Borisov je podneo ostavku u novembru nakon što je kandidatkinja njegove stranke GERB izgubila od proruskog kandidata i bivšeg generala Rumena Radeva na perdsedničkim izborima.

Time je nagoveštena politička nestabilnost u zemlji gde nijedna partija trenutno ne može da formira vladu bez podrške njegove stranke.

– Neću predložiti formiranje nove vlade i vraćam mandat – rekao je Borisov odlazećem predsedniku Rosenu Plevnelijevu na ceremoniji u Sofiji, prenosi AFP.

Prema ustavu Bugarske, predsednik će sledeće nedelje dati mandat drugoj najvećoj stranci – socijalistima koji su već najavili da će takođe vratiti mandat kako bi se održali izbori, a zatim i trećoj partiji.

– Put ka prevremenim izborima je otvoren – smatra analitičar Dimitar Ganev i dodaje da ostavka Borisova predstavlja taktički potez kako bi njegova stranka GERB zadržala vodeću poziciju.

Novoizabrani predsednik Radev koji ima podršku socijalista dužnost preuzima 22. januara kada će moći da raspusti parlament i zakaže prevremene parlamentarne izbore koji bi mogli da se održe najranije u martu.

To znači da će odlazeći predsednik Plevnelijev morati da imenuje prelaznu administraciju što će biti peta vlada u Bugarskoj za manje od četiri godine.

Tanjug
Foto: Twitter/rtv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter