Izvor: Danas.rs
30.11.2023 u 19:39
0

PRETE BOJKOTOM: DPS traži odlaganje popisa u Crnoj Gori

Najjača opoziciona partija u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS), zapretila je danas bojkotom popisa stanovništva koji bi trebalo da počne sutra, ukoliko Vlada ne obezbedi sve uslove za kontrolu tog procesa.

„Danas, 29. novembra, nisu ispunjeni uslovi iz sporazuma (o tome) i zato DPS da ne može učestvovati u popisu. Ako ne dođe do ispunjavanja uslova, obesmislićemo ovaj proces i nećemo učestvovati u popisu“, izjavio je na konferenciji za medije vršilac dužnosti predsednika DPS Danijel Živković.

Pozvao je premijera Milojka Spajića da odloži popis na nekoliko dana, dok Vlada ne ispuni sve uslove iz sporazuma sa opozicijom i manjinskim savetima o održavanju popisa u fer uslovima.

Popis u Crnoj Gori bi trebalo da počne sutra i da traje do 15. decembra.

KAO NA FILMU, SAMO KOKICE JOŠ FALE: Dritan Abazović o Skaj prepiskama
Vlada i statistička služba Monstat su u utorak saopštili ;da je sve spremno za popis, dok su opozicija i saveti manjinskih naroda premijeru Milojku Spajiću na jučerašnjem sastanku izneli ;rezerve i zabrinutost da nisu ispunjenje sve obaveze iz sporazuma o kontroli popisa i tražili odlaganje dok se ne obezbede ti uslovi.

Živković je precizirao da je opozicija od premijera tražila da obezbedi dovoljan broj popisivača, da se „obezbedi paritet u popisnim komisijama“, te da se utvrdi tehnička dokumentacija za novi softver koji treba da građanima omogući kontrolu popisnih podataka.

V.d. predsednika DPS-a je priznao da opozicija nije mogla da „animira“ dovoljan broj ljudi na terenu za „paritetno učešće u popisnim komisijama“.

Živković je ocenio da upros svemu popis nije odložen zbog „insistiranja“ lidera Nove srpske demokratije (NOVA) i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, za koga kaže da „radi po nalogu Berograda“.

„Ucena Mandića je veća od dogovora koji bi sproveli vlast i opozicija“, dodao je Živković.

Još jednom je pozvao premijera Spajića da odloži popis na nekoliko dana. Ako se to ne desi, kaže da će „obesmisliti proces i u njemu nećemo učestvovati“.

U DPS ne vide razlog da se popis ne odloži

U DPS-u ne vide razlog zašto se popis ne bi odložio „na pet do sedam dana“ dok se ispune svi uslovi iz sporazuma Vlade sa opozicijom i manjinskim narodima potpisanog prošle sedmice.

Skupština je u ponedeljak promenila Zakon o popisu, ali ;datum početka popisa nije definisan ;ni tim aktom, ni sporazumom vlasti i opozicije. Ostavljeno je premijeru Spajiću da to uradi uredbom.

Dogovorom vlasti i opozicije proširene su popisne komisije, ponovljeni javni pozivi za popisivače, utvrđeno je formiranje komisije za praćenje izrade softvera da bi građani mogli da provere popisne podatke, utvrđena je kontrola unosa podataka i zabranjeno je „vođenje identitetskih kampanja“ uoči popisa.

Skupština je u utorak formirala odbor za praćenje primene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, i predsednik Crne Gore je proglasio izmene Zakona o popisu.

Državni zavod za statistiku Monstat je u utorak ponovio da popis može da počne, da nedostaje 500 popisivača, ali da je Zavod spreman za taj posao, te da se taj manjak može prevazići preusmeravanjem popisivača iz jedne opštine u drugu ili produženjem trajanja popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, kada je odložen zbog korona virusa, dok ga 2022. nije bilo, kako je obrazloženo, iz tehničkih razloga. Potom je ;zakazan za 1. novembar ove godine, ali je zbog pretnji bojkotom odložen za 30. novembar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter