Izvor:
19.11.2016 u 20:21
0

Propaganda Islamske Države na ,,bosanskom“ jeziku: Pozivaju teroriste da ubijaju po našem regionu!

Propaganda Islamske države Iraka i Levanta ponovno je pronašla svoj put ka prostoru Balkana i Bosne i Hercegovine. Ovaj put u vidu objave magazina na bosanskom jeziku, a koji je namenjen i potencijalnim teroristima.

Na stranici Al Hayat magazin "Rome" dobiće svoje objedinjeno izdanje, a u kojem su i precizno navedeni načini za izvršenje terorističkih napada.

Novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Denis Džidić, kaže kako je to nastavak ranijih propagandnih aktivnosti IS.

– Tu imamo zaista nekih strašnih stvari od poziva na ubistvo, pojašnjavanja kako se i na koji način trebaju ubijati nevernici, pa do bizarnosti i nekih neobičnih poruka ženama, kao u poslednjem broju, da ne trebaju sebi kupovati stvari, niti trošiti bogatsvo na sebe, već opremati džihadiste za rat – navodi Džidić.

U poslednjem se broju precizno navode načini na koje se mogu terorisati ljudi, poput napada vozilima, te je kao primer naveden teroristički akt u Nici. U prethodnom su detaljno opisani napadi nožem.

Bosna i Hercegovina je i ranije imala probleme s propagandom putem interneta i trebale su godine da se ugase neki portali koji su korišteni da bi se pozivalo na činjenje terorističkih dela poput stranice "Vesti ummeta".

Priznaje ovo i Mario Janeček, stručni savetnik iz oblasti borbe protiv terorizma pri Ministarstvu bezbednosti BiH. Oprez mora postojati, jer se sa sigurnošću ne može reći kako će te poruke uticati na pojedinca.

– Takvi pozivi sve više imaju svog odziva kod određenih pojedinaca, koji motivisani takvom ideologijom i iz određenih razloga personalne frustracije odlučuju se na terorističke napade.

Takav je primer bio u Nici, a možemo reći da je tako bilo na određeni način i u Zvorniku i u Rajlovcu pored Sarajeva. Te sadržaje moramo sklanjati. Sloboda govora mora biti zagarantovana, ali ona prestaje kad se poziva na nasilje – reči su Janečeka.

Koordinacija sa privatnim provajderima

Profesor na kriminalističkom fakultetu u Sarajevu, Jasmin Ahić, upozorava na činjenicu da je na ovim prostorima u poslednje vreme zbog raznih afera, pažnja bezbednosnih agencija u regiji skrenuta na neke druge stvari. Istovremeno problem je u kapacitetu.

– Ulazimo u novu sferu u kojoj nemamo puno prostora, prvenstveno agencije za sprovođenje zakona u onome što bi bilo otkrivanje, prepoznavanje i sprečavanje takvog delovanja. Prostor, serveri i sve što se nalazi u tom segmentu nisu dostupni našim agencijama. To podrazumeva i ogromnu proceduru kada bi se utvrdilo gde se nalaze ti serveri i materijali – ističe Ahić.

Da bi borba bila uspešna Janeček priznaje da treba bolja koordinacija.

– Nisu više situacije jedan na jedan, nego se radi o širenju te propagande na veliki broj ljudi. Stoga je važno da mi i u okviru strategije ostvarimo koordinaciju i sa privatnim provajderima, da i oni reaguju kada se ti sadržaji postavljaju – dodaje Mario Janeček.

Podsetimo, u jeku aktivnosti "Vesti ummeta" i sam bezbednosti sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, priznao je kako su, da bi došao do podataka, pomogli hakeri.

Stranica jihadology.net, kako je navedeno, lični je projekat izvesnog Aarona Y. Zelina i namenjena je kao primarni izvor materijala za islamističke militante.

Blic
Foto: Twitter/TheQuint

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter