Izvor: Telegraf.rs
16.05.2020 u 12:57
0

PROTEST ZBOG MISE ZA BLAJBURG: Partizanske pesme odjekuju Sarajevom

Hrvatski političari, ali i većina verskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije

U Sarajevu se danas održava misa za žrtve Blajburga, dok Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini ispred Filozofskog fakulteta organizuje komemorativnu šetnju za žrtve Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima.

Misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koja je počela malo posle podneva, predvodi kardinal Vinko Puljić, a jake policijske snage osiguravaju područje oko katedrale.

OBAVEZNO PROČITAJTE

STIŽE NOVAC: Danas počela isplata 100 evra na 950.000 računa

PAPRENO LETOVANJE NAKON PANDEMIJE: Do mora i nazad 1.000 evra samo za testove

OBOGATITE SE U DOBA KORONE Ovo su saveti privrednika za ulaganje dva moćna biznisa

Odluka o održavanju mise u Sarajevu doneta je nakon što je odlučeno da ove godine neće biti tradicionalnog obeležavanja na Blajburškom polju u Austriji. Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Policija Kantona Sarajevo objavila je juče da će omogućiti neometano odvijanje mise, a od devet sati, pa do završetka mise, ovo područje je zatvoreno za saobraćaj i pešake.

Jake policijske snage osiguravaju područje oko katedrale u Sarajevu

Hrvatski političari, ali i većina verskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije.

Najava održavanja mise u Sarajevu ne samo da je izazvala burne reakcije i osude, nego je održana i mirna protestna šetnja, statui pape Ivana Pavla II, koja se nalazi ispred katedrale u Sarajevu, neko je stavio povez preko očiju, a u Tuzli će biti organizovan i performans kao podrška antifašističkom Sarajevu.

Partizanske pesme na skupu tokom protesta zbog mise za Blajburg

U isto vreme ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) je organizovao komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svetskom ratu, jer, kako su poručili, smatraju da se na ovaj način revitalizuju žrtve.

Kako prenose mediji u šetnji se nalazi nekoliko hiljada ljudi i građani još pristižu. Gradom odjekuju partizanske pesme, a građani se kreću ka „Vječnoj vatri“, spomeniku vojnim i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata.

Predviđeno je da skup traje do 13 sati, a na razglasu će biti pročitana imena žrtava.

Deo učesnika u šetnji izašao je na glavnu saobraćajnicu zbog čega je saobraćaj u potpunosti blokiran, nakon čega su zapevali pesmu „Bella Ciao“.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter