Izvor: Tanjug
25.09.2020 u 10:11
0

SKANDAL U CRNOJ GORI: Milioni prošli kroz SUMNJIVE transakcije!

U Crnoj Gori je od 2015. do 2017. godine, preko Zapad banke, obavljeno 15 sumnjivih transakcija vrednih 2,8 miliona dolara, prema procurelim dokumentima odeljenja američkog MInistarstva finansija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FinCEN).

SAZNAJTE I OVO…

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI TURSKOJ: Vučić i Erdogan danas u Istanbulu razgovaraju tet-a-tet

AMERIKA TRAŽI ISPORUČENJE SRBA „HAKERA“: Novi detalji celog slučaja

NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE NOVOG SADA: Istina o hapšenju Borislava Novakovića

TRUDE SE, ALI DŽABE! Hrvati očajni: Nema ništa od kanonizacije Stepinca!

Iz Zapad banke su saopštili za Radio slobodnu Evropu da su sve pomenute transakcije u izveštaju FinCEN-a bile kontrolisane prilikom realizacije i da je za svaku bila priložena neophodna dokumentacija, a u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema nalazima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i Bazfida (BužFeed), američke kompanije za digitalne medije, koji su istražili procurela dokumenta, sumnjive transakcije iz Crne Gore su navodno išle ka Češkoj, Šangaju i Hong Kongu.

Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su ka banci Šangaj Pudong Divelopment u Šangaju, navodi se u tekstu RSE.

Druge četiri su evidentirane krajem 2016, a realizovane su iz Zapad banke u najveću češku banku Češka Sporitelna A.S, u ukupnom iznosu od 1,28 miliona dolara.

Krajem iste i početkom 2017. godine realizovano je još sedam sumnjivih transakcija ka HSBC banci u Hong Kongu, u ukupnom iznosu od 1,26 miliona dolara.

– Svaka realizovana transakcija je predmet obrade od relevantnih sektora banke a u analizi se redovno primenjuju indikatori za prepoznavanje sumnjivih transakcija, propisanih od Sektora za sprčeavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ni jedna od pomenutih transakcija nije imala karakteristike sumnjive transakcije –  tvrde iz Zapad banke.

Navode i da ni jedna od navedenih transakcija nije bila predmet odbijanja od korespodentnih banaka, niti su dobijali dodatne upite sa stanovišta eventualne sumnje i neprihvatljivosti.

Zapad banku, koja od januara 2015. ima dozvolu za rad u Crnoj Gori, osnovala je grupa ukrajinskih biznismena a najveći akcionar je, prema podacima sa Motenegroberze, Ukrajinac Volodimir Kostelman.

PROČITAJTE JOŠ…

KON DEMANTOVAO UVOĐENJE KARANTINA OD OKTOBRA: „Nije tačno ni da će škole biti zatvarane…“

KOMŠIJAMA NIJE LAKO: Crna Gora najteže pogođena korona virusom na kontinentu

UŽAS: Otac i sin POGINULI u PREVRTANJU TRAKTORA!

Iz CRVENOG KRSTA PORUČUJU: Oporavak dece odložen zbog korone!

„POSTILA SAM I MOLILA BOGA DA MI POKAŽE PUT, PLANIRALI SMO DETE, svi su MISLILI da sam mu JA ŽENA“ Srceparajuća ISPOVEST Ljupke KIDA DUŠU! (VIDEO)

Zahtev za odobravanje dozvole za njen rad podnela je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, navodi RSE.

U Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), u čijoj je nadležnosti kontrola poslovanja banaka, rekli su za RSE da nisu upoznati sa izveštajem FinCEN-a jer, kako su obrazložili, reč je o poverljivim izveštajima kojima nacionalne banke nemaju pristup.

Dodali su da zakonski okvir ne dozvoljava CBCG objavljivanje bilo koje informacije o nalazima redovne kontrole u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Redakcija RSE je uputila upit i Sektoru za sprečavanje pranja novca u crnogorskoj Upravi policije da li oni imaju podatke o sumnjivim transkcijama preko Zapad banke, ali do objavljivanja ovog teksta, nisu dobili odgovor.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter