Izvor:
03.12.2016 u 20:53
0

SKANDAL U JASENOVCU: Osvanula ploča sa natpisom „ZA DOM SPREMNI“!

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obležje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni".

Pre manje od mesec dana u centru Jasenovca je postavljena ustaška krilatica "Za dom spremni". Ugravirana je na ploči koja je 5. novembra podignuta na zgradu na Trgu kralja Petra Svačića, kao znak sećanja na 11 poginulih pripadnika Prve satnije "Ante Paradžiik" HOS,koji su poginuli na tom području, pišu zagrebačke Novosti.

Pored imena poginulih saboraca, stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od službenih obeležja Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Reč je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima. Među stotinjak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici opština Jasenovac i Popovača.

Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvanica i organizatora u Mesnom domu. Hrvoje Klasić, istoričar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju reč o provokaciji.

"U mestu gde je desetine hiljada ljudi deportovano i ubijeno na osnovu naređenja potpisanih sa `Za dom spremni`, gde se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj `pozdrav` svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsećaju na taj period eklatantan primer ne samo revizionizma i negiranja istorije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve", kaže Klasić za "Novosti".

Blic
Foto:Twitter/ Balkan TJ (BIRN) ‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter