Izvor: Kurir.rs
14.04.2024 u 12:09
0

SPISAK JE PODUGAČAK: Evo za šta se sve terete uhapšeni Katnić i Lazović

Milivoje Katnić, koji je jutros uhapšen, bio je glavni specijalni tužilac Crne Gore od 2015. do 17. februara 2022. kada ga je Tužilački savet, nakon kontroverznih izmena zakona razrešio te funkcije zbog toga što je stekao uslove za odlazak u starosnu penziju.

Specijalno policijsko odeljenje, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uhapsilo je Katnića i bivšeg visokog policijskog funcionera Zorana Lazovića, zbog osnovane sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

U prvoj godini rukovođenja SDT-om, Katnić je bio hvaljen jer je izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, koji je kasnije priznao da je bio šef budvanske kriminalne grupe koja je oštetila državu za više desetina miliona evra. Nakon što je sa SDT-om potpisao dva sporazuma o priznanju krivice, Marović je izlazak iz pritvora iskoristio za odlazak u Beograd, gde se i sada nalazi.

Katnić je bio glavni tužilac u slučaju pokušaja terorizma i „državnog udara“ 2016. čijom su optužnicom obuhvaćeni ruski i srpski državljani, kao i lideri proruskog Demokratskog fronta – sadašnji predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, članice vladajuće koalicije.

Prvostepenom presudom su svi bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, ali je Apelacioni sud naknadno proces vratio na početak.

Među optuženim su i tadašnji lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i aktuelni šef parlamenta Andrija Mandić.

Katnić je u delu javnosti često optuživan da radi u korist DPS-a.

Zoran Lazović, je do marta 2021. godine, kada je smenjen, bio šef sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Iako je svoj radni vek proveo u policiji, u delu javnosti je pominjan kao „siva eminencija“ crnogorskih snaga bezbednosti, ali i zbog veza sa kriminalnim klanovima.

Njegov sin Petar Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, je skoro dve godine u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, gde čeka početak suđenja. Uhapšen je 18. jula 2022. nakon što je, kako je tada saopštilo SDT, u spisima Europola koji su im dostavljeni, označen kao pripadnik „Kavačkog klana“, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina.

Okrivljeni Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, uhapšen je u julu 2022. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje mu na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i oružja.

Petar Lazović ponudio je jemstvo od 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora što je najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa, koje je sud odbio.

Crnogorsko tužilaštvo je u prethodne dve godine sprovelo seriju hapšenja bivših čelnika pravosudnih institucija i policije.

Optužnice i sudski procesi se vode protiv bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, bivših direktora policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića, zamenika direktora policije Dejana Kneževića, Katnićevog pomoćnika u Specijalnom tužilaštvu Saše Čađenović i drugih.

Hapšenje Katnića i Lazovića pozdravili su predstavnici vlasti u Crnoj Gori.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter