Izvor: agencije
30.04.2024 u 22:34
0

Vanredna sednica SB UN o situaciji u BiH! Obraća se Željka Cvijanović, Republika Srpska ne krši Dejton, nakon nje govori Kristijan Šmit

Savet bezbednosti UN počeo je večeras sednicu na kojoj će raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini. Sednica je počela malo posle 22 sata po srednjeevropskom vremenu, a zakazana je na zahtev Ruske federacije.

utem video linka obraća se srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

na je poručila da se Srpska zalaže za poštovanje ustava i procedura koje on propisuje.

– Protivi se zloupotrebi i zaobilaženju naših institucija i odredbi Ustava kao što je, na primjer, to slučaj sa aktuelnom rezolucijom o danu sećanja na Srebrenicu. Na pripremi ove rezolucije za glasanje na Generalnoj skupštini UN radi se bez ikakvih prethodnih konsultacija i odobrenja od strane relevantnih i nadležnih institucija BiH – istakla je ona i dodala:

– Predsedništvo Bosne i Hercegovine, deluje kao kolektivni tripartitni šef države i u to telo sam izabrana iz Republike Srpske, jednog od dva entiteta koja čine Bosnu i Hercegovinu – rekla je i podsetila da se druga dva člana Predsedništva Bosne i Hercegovine biraju iz drugog entiteta, Federacije BiH.

– To jasno pokazuje da Bosna i Hercegovina nije jedna izborna jedinica kada je u pitanju izbor zajedničkih institucija na nivou BiH. To takođe govori da je Ustav BiH, odnosno Aneks 4. Dejtonskog sporazuma, pažljivo koncipiran tako da uspostavi sistem sa dva entiteta sa visokim stepenom autonomije i tri konstitutivna naroda, kao i sa važnim mehanizmima podjele vlasti. Ovi mehanizmi garantuju svim konstitutivnim narodima zaštitu od majorizacije i ravnopravno učešće u upravljanju zemljom. I upravo je taj princip jednakosti, glavni je čuvar mira i stabilnosti u našoj zemlji, a ne represija, tutorstvo ili međunarodne intervencije, kako često pogrešno i nerazumno tvrde oni koji žele da opravdaju takav međunarodni intervencionizam i svoje kolonijalno ponašanje.

– Ovde bih želela da istaknem nekoliko kritičnih pitanja koja opterećuju Bosnu i Hercegovinu i koče njen napredak. Ali, dozvolite mi da prvo kažem nekoliko reči o Republici Srpskoj i stavovima njenih institucija, koje mnogi često pogrešno prikazuju na prilično tendenciozan način, unutar i izvan Bosne i Hercegovine – poručila je ona.

Naglasila je da Republika Srpska ne krši vladavinu prava.

– Naprotiv, zalaže se za poštovanje našeg ustava i procedura koje on propisuje. Protivi se zloupotrebi i zaobilaženju naših institucija i odredbi Ustava kao što je, na primjer, to slučaj sa aktuelnom rezolucijom o danu sjećanja na Srebrenicu. Na pripremi ove rezolucije za glasanje na Generalnoj skupštini UN radi se bez ikakvih prethodnih konsultacija i odobrenja od strane relevantnih i nadležnih institucija BiH – istakla je srpski član Predsjedništva BiH.

Naglasila je da Republika Srpska ne podriva demokratiju.

– Naprotiv, Republika Srpska je postojana u stavu da samo naše demokratski izabrane institucije imaju pravo da donose zakone i da zakone ne mogu i ne smiju nametati neizabrani strani državljani. Republika Srpska je opredijeljena za mir i stabilnost i želi da vidi BiH kao istinski demokratsku i suverenu državu sposobnu da promoviše unutrašnji dijalog u traženju uravnoteženih, u Ustavu utemeljenih rješenja koja bi odgovarala svima u BiH. Nažalost, izazovi sa kojima se suočavamo posljednjih godina prijete da ugroze ne samo Ustav BiH nego i bezbjednost i stabilnost zemlje, pa čak i cijelog regiona Zapadnog Balkana. Ovim prijetnjama direktno doprinose oni koji Bosnu i Hercegovinu uporno drže u statusu kvazi-protektorata, gdje se zaobilaze vladavina prava i demokratsko upravljanje, a autokratske / kolonijalističke strane intervencije sprečavaju pomirenje među našim narodima – navela je ona.

Takođe, Sjedinjene Američke Države uputile su zahtev Savetu bezbednosti da se na sednici obrati i visoki predstavnik Kristijan Šmit, ali će, u slučaju da Šmit želi da se obrati, ruska misija tražiti da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer kao visoki predstavnik nije potvrđen u Savetu bezbednosti i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici.

Cvijanovićeva je u pismu koje je ranije poslala članicama SBUN upozorila na grubo kršenje dejtonskog Ustava i istakla da u BiH umesto zakona vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije danas da će Cvijanović u obraćanju izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

– Želela bih da istaknem kritična pitanja koja opterećuju BiH, ali prvo da kažem da se stavovi BiH često tendenciozno prikazuju. Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum niti međunarodno pravo. Naprotiv, zalaže se za striktno pridržavanje Ustava BiH, kao dela ugovora, koji većinu nadležnosti ostavlja u rukama dva entiteta i svakom od tri konstitutivna naroda obezbeđuje mehanizme zaštite njihovih prava. Takođe, poštovanje međunarodnog prava znači da visoki predstavnici moraju biti imenovani u skladu sa procedurama utvrđenim Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma i delovati u okviru propisanog mandata – istakla je Željka Cvijanović.

Na sednici se obratio i Šmit

Kristijan Šmit, visoki predstavnik koga Republika Srpska ne priznaje istakao je kako je on garant mira u BiH, što se ipaks hondo njegovim postupcima i ne može smatrati istinitim.

Naime on je rekao njegov zadatak da spreči nestabilnost u BiH, te je sramno okrivio Republiku Srpsku za eskalaciju situacije u BiH.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter