Izvor:
07.12.2016 u 04:33
0

Za zločine Alijinih ,,Ševa“još NIKO nije odgovarao: Egzekutorka zloglasne jedinice bila i PRVAKINJA SFRJ U STRELJAŠTVU!

Zloglasna jedinica „Ševe“ brojala je 27 članova od kojih ni protiv jednog Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu niti je podiglo optužnicu za ratne zločine.

U posedu našeg lista nalazi se poverljivi dokument obaveštajno-bezbednosnih struktura RS u kojem su navedena imena i prezimena svih pripadnika „Ševa“, među kojima se nalaze i oni koji danas nesmetano žive i rade u BiH.

U preseku operativnih saznanja o delovanjima ove tajne bošnjačke formacije koja se sumnjiči za brojne zločine nad sarajevskim Srbima, ubistva pripadnika mirovnih snaga UN i atentate na neistomišljenike bošnjačkog ratnog vojnog i političkog vrha, takođe se navode i imena žrtava za koje postoje čvrsti dokazi da su ih ubile „Ševe“.

U pomenutom dokumentu, takođe, se navodi da su brojni pripadnici „Ševa“, među kojima i glavni egzekutor ove zloglasne formacije Nedžad Herenda – za koga je „EuroBlic“ juče objavio da se krije u Holandiji – specijalnu terorističku obuku pre izbijanja rata u BiH završili u kampu Hrvatske obaveštajne službe (SIS) u Metkoviću.

– Jedan deo proverenih i odanih članova SDA koji su činili „specijalnu grupu“ je završio specijalističku obuku u centru SIS u Metkoviću, nakon čega su vraćeni u BiH. Pored Nedžada Herende, posebnu pažnju zavređuju pripadnici terorističke grupe „Ševe“ Dragan Šošić i Vladimir Popovski, zvani Makedonac, specijalista za montiranje i podmetanje eksplozivnih naprava, koji se dovodi u vezu da je zajedno sa Herendom i Šošićem učestvovao u pokušaju atentata na Sefera Halilovića podmetanjem eksplozivne naprave na terasu Halilovićevog stana, kada su poginuli Halilovićeva supruga i njen brat. Vladimir Popovski je u toku rata formalno bio pripadnik 318. brigade tzv. Armije BiH u Zavidovićima – navodi se u izveštaju.

Srpski istražioci takođe su došli do saznanja da su nakon Herendinog hapšenja u Sarajevu 1996. zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nedžada Ugljena interes za zločine „Ševa“ pokazali i istražitelji Haškog tribunala.

– Međunarodni istražioci došli su do saznanja o konkretnim zločinima „Ševa“, a to su: svirepo streljanje 12 ljudi, osam rezervnih pripadnika JNA i četiri civila, od kojih je jedna žena, ispred Doma policije u Sarajevu. Herenda je zajedno sa Šošićem na Vrbanji mostu u maju 1993. likvidirao i devojku i mladića koji su u sarajevskim medijima prozvani „sarajevski Romeo i Julija“, a čije je ubistvo u zapadnim medijima pripisano srpskim snagama.

Pripadnici „Ševa“ i Nedžad Herenda su snajperski delovali i po pripadnicima UNPROFOR, te su tako izvršli ubistvo francuskog vojnika ispred hotela „Holidej In“ u Sarajevu. Na njega su pucali sa prostora između zgrade Muzeja i zgrade bivšeg Izvršnog veća, stvarajući privid da je pucano sa Grbavice, kako bi se za ovo ubistvo optužila VRS.

– Snajperisti „Ševa“ su „vežbali gađanje“ po ciljevima na Grbavici, delu grada pod srpskom kontrolom, tako što su gađali žene i „babe u crnini“, jer su znali da to nisu Bošnjakinje – navodi se u izveštaju u kojem se, između ostalog, nalaze imena i prezimena 16 ubijenih srpskih civila sa Grbavice u periodu od avgusta 1992. do jula 1993, kao i osam teško ranjenih civila iz istog razdoblja.

Iako smo na adresu Tužilaštva BiH još pre četiri dana poslali pitanje zbog čega protiv glavnog egzekutora „Ševa“ Nedžada Herende nije podignuta optužnica niti je raspisana međunarodna poternica, mada se zna da živi u Holandiji, odgovor još nismo dobili.

Streljački as – snajperista „Ševa“

Na spisku ubica koji su se nalazili u „Ševama“ posebnu pažnju privlači ime Slobodanke Šakić, predratne prvakinje Jugoslavije u streljaštvu, koja, prema tvrdnjama poznatog tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, već dugo živi pod lažnim imenom.

– Šakićeva je posle rata živela u Nemačkoj pod imenom Una Vegar. Kasnije se vratila u Sarajevo i pod tim imenom čak se zaposlila u OHR. Međutim, kad su novinari otkrili njen pravi identitet Šakićeva se udala za nekog Amerikanca i pobegla u SAD – tvrdi Balijagić.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter