Izvor: INFORMER
21.06.2024 u 21:32
0

ZAGREB U TOTALNOM RASULU: Neće biti vode i interneta

Prva saznanja hrvatskih institucija i kompanija zaduženih za snabdevanje električnom energijom o uzrocima kolapsa elektroenergetskog sistema u Dalmaciji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji upućuju na kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema u Hrvatskom operateru prenosnog sistema HOPS Danko Blažević procenio da je do kvara najverovatnije nije došlo zbog toplotnog udara koji traje na području Balkana.

Potvrdio je da su problemi sa internetom koje su prijavili potrošači u Dalmaciji u vezi sa ispadom elektroenergetskog sistema.

– Ako internetski provajderi troše električnu energiju iz sistema i nemaju rezervna napajanja, sigurno da ne mogu pružiti svoje usluge kako treba – naznačio je Blažević.

– Za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju se ekspertski paneli koji će uraditi izveštaj o poremećaju ovog tipa. Kao rok za istragu i izradu izveštaja predviđeno je vreme od šest meseci, što potvrđuje da su istrage detaljne i kompleksne. Iako imamo neke preliminarne podatke o uzrocima ispada, bilo bi neodgovorno da ih sada iznosimo kao konačne. Ispad sistema u Hrvatskoj je bio trenutan – naveo je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema u Hrvatskom operateru prenosnog sistema (HOPS) Danko Blažević potvrdivši da se ispad u sistema dogodio u petak u 12.25.

 

KONAČNO JE STIGLA STRUJA: Svi gradovi u Crnoj Gori dobili napajanje električnom energijom

Složio se sa ocenama da je južni deo Hrvatske po pitanju električne energije zavisan od Crne Gore jer je, podsetio je HOPS-ov stručnjak, cela Evropa međusobno uvezana u snabdevanju strujom što, zaključio je, ima i prednosti i mane.

Teoretski može cela Evropa da ostane bez električne energije – dodao je Blažević.

Objasnio je da se prespajanje snabdevanja električnom energijom obezbeđuje aktiviranjem dalekovoda koji prosleđuju napon na distribuciju, koja dalje distribuira energiju.

On je demantovao tvrdnje da je prvi put došlo do kolapsa snabdevanja električnom energijom, i podsetio da je devedesetih godina prošlog veka Dalmacija 73 puta imala prekid snabdevanja.

– Tačno je da se ovako nešto nije odavno dogodilo, ali izvan Hrvatske to se događalo, na primer, u Italiji ili Ekvadoru – podsetio je Blažević.

Na pitanje zašto se događaju ispadi, HOPS-ov stručnjak je odgovorio da nema jedinstvenog uzroka. Ministar privrede Ante Šušnjar izrazio je zadovoljstvo reakcijom HOPS-a i HEP-a u sanaciji ispada elektroenergetskog sistema. Dogodio se ispad u elektroenergetskim sistemima u međunarodnim okvirima, s obzirom na to da su iz napona ispali deo Hrvatske, Crna Gora, BiH i Albanija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter