Izvor: srna
05.01.2021 u 20:53
0

ŽRTVE JOŠ ČEKAJU PRAVDU! Obeležen parastos i 28. godišnjica MASAKRA U KRAVICI!

Članovi porodica ubijenih Srba pre 28 godina u Kravici kod Bratunca istakli su danas u ovom mestu da su izgubili poverenje u rad pravosuđa BiH.

PROČITAJTE I OVO

Broj povređenih u UROŠEVCU raste! (VIDEO)

JEZIVO! Zaklana žena kod Požarevca!

KORON LAVIRINT U SRBIJI: Borba se nastavlja!

Anđa Đukanović, čiji je muž nestao na Božić 1993. godine i još nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, rekla je da takvo pravosuđe treba ukinuti.

– Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna – poručila je Đukanovićeva nakon parastosa stradalim Srbima.

Radenko Milanović, prvi komandant Odreda Kravica u poslednjem ratu i ratni vojni invalid, rekao je da najviše boli i najviše govori o sramnom karakteru nekadašnjih komšija to što su najveće zločine počinili na najveće pravoslavne praznik, kao što je Božić, kada su napali i uništili Kravicu.

– O nameri neprijatelja da uništi sve što je srpsko na ovom prostoru govori podatak da su spalili crkvu i da su iz artiljerijskih oruđa gađali zbeg, odnosno kolonu civila koja se kroz smetove od Kravice probijala prema Drini, tražeći spas u Srbiji. U toj koloni ubijeno je više civila – podsetio je Milanović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac, koji je danas prisustvovao obeležavanju 28 godina od stradanja Srba u Kravici, žali što nema odgovornih za ovaj zločin i što ne postoji politička spremnost Bošnjaka da prihvate realnost i uvaže da je na tom području stradao i srpski narod, čemu svedoči podatak od više od stradalih 3.000 Srba.

Košarac je rekao da su to bili teški dani za narod ovog kraja i srpski narod u celosti.

– Žao mi je što nema odgovornih i što porodice nastradalih nisu doživele epilog sudskih presuda. Ne želim vršiti komparaciju ratnih zločina, ali je srpski narod jednako stradao, kao i bošnjački. Neophodno je utvrditi istinu o događajima vezanim za Srebrenicu od 1992. do 1995. godine jer se ne može separativno posmatrati i govoriti samo o stradanju Bošnjaka – ukazao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što ne postoji politička spremnost Bošnjaka da prihvate realnost i uvaže da je i srpski narod ovde stradao, što govori podatak o više od 3.000 stradalih Srba na ovom području.

– Nama ostaje obaveza da evociramo uspomene, da iniciramo i tražimo da pravosuđe utvrdi činjenice, optuži i osudi one koji su činili ratne zločine zarad politike muslimanskog naroda, te da negujemo tradicionalne običaje kroz našu pravoslavnu crkvu i odajemo počast žrtvama, stvarajući bolje uslove za život u Republici Srpskoj, uvažavajući sve koji žive u BiH – poručio je Košarac.

PROČITAJTE JOŠ

TUŽNA VEST ZA VATERPOLO SVET: Preminuo BARBA!

OTAC TROVAČ! Pokušao da ubije bivšu ženu i ćerku krofnama!

KAKVA TERETANA, SVI NA KLIZANJE Svi benefiti zabavne zimske aktivnosti

BELI SPORT ZAVIJEN U CRNO: Novakov trener tuguje!

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici, kod Bratunca, danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela poginulih u poslednjem ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela na Božić, 7. januara, 1993. godine.

Odata je počast i prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih.

Izveden je komemorativni program radi podsećanja na srpska stradanja u srednjem Podrinju. Delegacije su položile cveće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, započeto u aprilu 1992, muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gde su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, sedam ih je nestalo, od kojih pet nije pronađeno ni nakon 28 godine, a među njima su i dve žene.

Toga dana u Kravici i okolnim selima opljačkano je i zapaljeno 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbegavši sigurnu smrt.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter