Izvor: Kosovo online
15.02.2024 u 11:33
0

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA POZIVA NA ŽIVOT: Rakočević o apelu Eparhije raško-prizrenske

Apelom Eparhije raško-prizrenske srpskom narodu da pokaže jedinstvo i trpljenje, u trenutku izloženosti otvorenoj represiji kosovskih vlasti, Srpska pravoslavna crkva poziva na život, kao najvažnija, najstarija i najživotnija institucija na Kosovu.

-Srpska pravoslavna crkva poziva na život i SPC im je jedina pokazala da se život može obnoviti tamo gde niko ne veruje da se može obnoviti- istakao je Rakoćević.

Niko, dodaje, nije verovao da Prizrenska bogoslovija može da propeva, da sveštenik u Istoku može da opstane, da u centru Peći preživi, ali – preživeo je, i to je primer koji, jednostavno, govori životom.

-Srpska pravoslavna crkva govori životom, iskustvom vekova, ropstva, iskustvom trpljenja, nade i iskustvom vaskrsenja, jer niko ne može da vidi radost Deviča, kao onaj koji je video njegovu propast. Sve je uništeno, do poslednjeg kamena- ukazao je Rakočević.

On napominje da je SPC najvažnija, najstarija i najživotnija institucija na Kosovu, te da je u njenim rukama sve što je taj prostor civilizacijski najvažnije iznedrio.

-Ona ne govori drugima, već narodu, ličnostima. Srpska pravoslavna crkva govori pojedincu kao živoj crkvi, jer taj pojedinac i ta ličnost, i kada ode u Dečane, ugrađuje sse u vekove i u savršenu umetnost, u nadu svih Srba, uključujući i one koji nikada nisu bili i koji nikada neće biti tu, da za njih čuva njihovo blago i njihovu ličnu kartu u civilizaciji- naveo je Rakočević.

DA ZAUVEK PAMTIMO JUNAKE KOJI SU IZBORILI SLOBODU: Građani Centralnog Kosova se oglasili na Sretenje i uputili jasnu poruku!

Rakočević ističe da SPC, sa svim pojedincima, ma koliko to izgledalo apstraktno-  čuva svoje nasleđe za Srbe koji žive u Njujorku, Australiji, svuda u svetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter