Izvor: Novosti.rs
21.02.2024 u 18:14
0

VUČIĆ NA OTVARANJU SAJMA TURIZMA: Imamo prelepu zemlju, nismo je još ni svom narodu pokazali (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Sajam će se održati u periodu od 22. do 25. februara i okupiće gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja, najavio je ranije Beogradski sajam.

Grčka je zemlja partner, a sajam će, kako su najavili organizatori, zajedno sa predsednikom Srbije svečano otvoriti i grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani.

Paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme „Horeka“ pod sloganom „Poslužite se“.

Na sajmu će prvi put nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Zemlje koje se vraćaju i ponovo će učestvovati su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali četiri Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom „Srbija. Doživi!“, a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom „Uporište duhovnosti“ i „Moj Dunav“. Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe Ekspo 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između Ekspo 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Turistička organizacija Beograda predstaviće različite manifestacije koje nude beogradske opštine. Učesnicima i turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva i ove godine je bio dostupan B2B portal namenjen za registraciju kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca.

Putem tog portala, više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo je više od 500 poslovnih sastanaka. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme „Horeka“ okupiće domaće i inostrane kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opreme za kuhinje, restorane i barove, kao i novim trendovima poslovanja.

Radno vreme sajma biće od 22. do 24. februara od 10 do 19 časova, a u nedelju, 25. februara, od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara. Grupna ulaznica (najmanje osam osoba) košta 400 dinara, dok poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti iznosi 3.000 dinara. Cena parking mesta iznosi 200 dinara po satu.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je poželeo dobrodošlicu gostima.

– Ljude koji u našu Srbiju dođu punog i otvorenog srca, verujem, uvek će dočekati iskrena, neretko i veličanstvena dobrodošlica. Naš slavni pisac Branislav Nušić davnih godina opisao je Sokobanju „Sokobanja – Soko Grad, dođeš star, odeš mlad.“ Iako smo svi to znali, nismo znali da je baš Nušić tvorac ovih stihova – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo prošle ghodine imali dva miliona sto hiljada stranih turista.

– Oni su ovde došli nošeni idejom o dolasku na jedno lepo, zanimljivo i, pre svega, bezbedno mesto – rekao je on.

Prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prestigao je broj domaćih turista, dodao je predsednik.

– Danas, sa nemalo ponosa, obaveštavam vas da je Srbija u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu i iznosila 79 odsto. To nisam rekao ja, već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije – rekao je Vučić.

Ističe da je devizni priliv od turizma 2023. iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, čak 3,5 puta više nego 2012. godine, saopštio je on.

– Ove godine, iako je tek početak, imamo evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko 3 odsto, a broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane. Sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, a ja bih želeo da ukažem na to da bi trebalo mnogo više da radimo i da nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Na Dunavu sve ono što smo planirali da uradimo kroz projekat „Zaplovimo Srbijom“ tek da smo počeli. Mnogo toga je pred nama – kazao je Vučić.

Imamo prelepu zemlju, nismo je još ni svom narodu pokazali, imamo fascinantnu kulturnu baštinu, dodao je predsednik.

– Potrebno nam je još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac, zahvaljujući Ekspu, ali i ostale turističke destinacije. Za Ekspo uradićemo mnogo toga, predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji. Taj događaj menja budućnost naše zemlje – kaže Vučić.

Najavio je i izgradnju muzeja Nikole Tesle.

– Za nas je ovo jedna od važnih manifestacija.

Obilazak štandova

Predsednik Vučić se nakon obraćanja uputio u obilazak štandova na sajmu.

– Moramo da ulažemo u banje, da radimo na infrastrukturi – kazao je predsednik.

On je prvo posetio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde su predstavljeni turistički potencijali 11 opština.

Na štandu su predstavljeni turistički potencijali četiri opštine sa severa Kosova, kao i sedam južno od Ibra i iz Metohije među kojima su Gračanica, Orahovac, Štrpce i druge.

Predsedniku je uručen poklon naroda iz Sirinićke Župe, kao i poklon vino iz manastira sa KiM.

– Hvala na divnim poklonima. Prenesite pozdrave našem narodu na KiM – rekao je Vučić.

Konstatovao je da je Kancelarija za KiM divno uredila štand.

Predsednik je kazao da Srbija može računati na turiste iz celog sveta, posebno onih iz Evrope.

– Pruga Beograd – Subotica koju ćemo da otvorimo, ako se ne varam, u novembru ove godine značiće mnogo za sever Srbije. To će dodatno da podigne taj deo zemlje. Kad izgradite prugu Beograd – Niš, moći ćete da računate na veliki devizni priliv i u tom delu zemlje – ocenio je Vučić.

U razgovoru sa okupljenima, predsednik je najavio da će uskoro posetiti i Sjenicu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter