Izvor: KURIR
13.07.2024 u 07:48
0

3 GREŠKE KOJE ŠTETE ZDRAVLJU OČIJU: Evo zbog čega je leto najopasnije doba godine za vid

Leto je vreme opuštanje, ali ne i kada je u pitanju zdravlje očiju. Neke od najprijatnijih odlika sunčane sezone, povetarac, talasi, sunce, imaju potencijal da naškode zdravlju očiju ako ne preduzmemo zaštitne mere. Zato proverite da li pravite ove greške.

Fokusirate se na moderne, a ne zaštitne naočare za sunce

Oštećenje očiju koje izaziva sunce, svakako se pominje među prvim rizicima. Ukoliko ne nosite odgovarajuće zaštitne naočare, to vremenom može dovesti do problema sa očima kao što su katarakta, bolest mrežnjače, pa čak i rak oka.

Zato dr Nikol Bajić, oftalmolog na Klivlendskoj klinici, preporučuje da potražite naočare za sunce sa 100% UV zaštitom, ili UV 400, kako biste zaštitili od štetnih UVA i UVB zraka.

– Ono što je zanimljivo da cena sunčanih naočara nije u korelaciji sa efikasnošću. Možete imati jeftine naočare za sunce koje imaju odgovarajuću UV zaštitu. Samo treba da pratite oznake na etiketi. UV zaštita nije tako skupa ni da se naknadno doda na naočare. A ponekad će dizajnerske naočare za sunce imati manje zaštite, pa svakako morate pogledati etiketu – rekla je dr Bajić za HuffPost.

Problem je u tome što kada pokrijete oči bilo kojim naočarima za sunce, vaše zenice misle da ste u zatvorenom, pa se šire. Kada je pokrivenost očiju nedovoljna, kombinacija proširenih zenica sa više svetla dovodi vaše oči u opasnost od oštećenja.

Kada su u pitanju stakla u bojama (često se nose svetlija stala u roze, zelenoj, ljubičastoj boji…) stručnjaci preporučuju da ih ostavite za večernje sate ili za zatvoren prostor.

– Svetlije boje stakala nisu dobre jer ne nude adekvatnu zaštitu i puštaju previše svetla u oko – rekao je za HuffPost Robert Mesinger, penzionisani optometrista sa sedištem u Nju Džersiju.

Ne proveravate kapi za oči pre nego što ih upotrebite

Bilo da se radi o dehidraciji, alergijama, konzumiranju alkohola, slučajnom preteranom nanošenju kreme za sunčanje ili vrelom vetru na plaži koji nanosi pesak u lice, mnogi faktori koji izazivaju crvenilo očiju, svrab ili suvoću mogu se otkloniti veštačkim suzama.

Međutim, Bajić i Mesindžer se slažu da ne treba da štedite kada je reč o pronalaženju odgovarajućih kapi.

Kada pronađete prave, možete ih koristiti onoliko puta koliko vam je potrebno da isperete oko, kaže dr Bajić. Takođe možete dobiti savet od svog lekara za negu očiju.

– Preporučujemo da ih koristite do četiri puta dnevno, ali možete da pređete na one bez konzervansa, koje možete koristiti i do 10 puta dnevno – rekao je Bajić.

Pored toga, treba da budete sigurni da kapima za oči nije prošao rok trajanja ili da ne koristite bočicu koja je došla u kontakt sa vašim očima tokom infekcije.

Neke kapi za oči treba čak i baciti nekoliko dana nakon otvaranja ili ako ste ih koristili tokom infekcije. (Na primer, kapi bez konzervansa imaju mnogo veći rizik od kontaminacije nakon upotrebe i možda će biti potrebno baciti 24 sata nakon otvaranja, navodi Američka akademiji za oftalmologiju.) Obavezno proverite etiketu pre upotrebe.

NOVI DETALJI UBISTVA DRŽAVLJANINA BiH U AMERICI: Orhan Hosić izrešetan iz vatrenog oružja

Nosite kontaktna sočiva prilikom plivanja

Bezbednost očiju je ključna kada je u pitanju plivanje, posebno ako nosite kontaktna sočiva. I Mesindžer i dr Bajić kažu da nikada ne treba ići na kupanje sa kontaktnim sočivima.

– Kontaktna sočiva su sunđeri, oni upijaju sve. U bazenu, očigledno, imate hlor – pa ne želite da ga imate u očima ceo dan. Vaše telo ima mehanizam za ispiranje i čišćenje takvih stvari, ali sa sočivima, vi držite te stvari u očima mnogo duži vremenski period – kaže Mesindžer.

To pruža savršenu podlogu za bakterijske infekcije koje ugrožavaju vid, dodala je dr Bajić. Jedini izuzetak, je ako nosite dnevna sočiva i izbacite ih odmah nakon plivanja.

Ako osetite bol ili iritaciju oka koja ne nestaje nakon ispiranja očiju vodom ili veštačkim suzama, Mesindžer i Bajić savetuju da posetite svog očnog lekara, a nikako da tražite negu na drugom mestu.

– Uvek kada imate jak bol u oku ili se on pogoršava, obavezno posetite lokalnog očnog lekara. Mnogi će ići u hitnu pomoć, ali iako su i tamo lekari fantastični, ali nemaju opremu kakva postoji u očnim klinikama gde stručnjaci mogu videti šta se dešava u oku u veoma finim detaljima – objasnio je Mesindžer.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter