Izvor: KURIR
21.06.2024 u 22:22
0

BOSILJAK I PRITISAK TO SU SRCA DVA: Evo kako ova moćna biljka čuva naše zdravlje

Bosiljak je više od ukusnog začina - ima brojna blagotvorna dejstva za naše zdravlje. Deluje lekovito i na telo i na psihu, pa nije čudo što ga neke tradicije smatraju svetom biljkom.

Bosiljak sadrži mnoge vitamine i minerale, kao i antioksidante koji blagotvorno deluju na mnoge sisteme organizma, pa tako i na kardiovaskularni sistem, piše WebMed, a evo i kako:

* Supstanca eugenol iz bosiljka može da blokira kalcijumove kanale, što je pomoć kod spuštanja krvnog pritiska.

* Eterična ulja bosiljka mogu da pomognu u snižavanju vrednosti holesterola i triglicerida i umanjuju inflamatorne procese, pa štite krvne sudove.

* Bosiljak sadrži i magnezijum, koji može pomoći u poboljšanju protoka krvi omogućavajući mišićima i krvnim sudovima da se opuste, jača srčani mišić i poboljšava cirkulaciju.

Mnoge od zdravstvenih prednosti bosiljka dolaze od antioksidansa, kao i njegovih eteričnih ulja. Ovi spojevi uglavnom nestaju tokom procesa sušenja, pa se odlučite za sveži bosiljak kada je to moguće kako biste imali najviše koristi.

Smanjenje oksidativnog stresa

Bosiljak je pun antioksidansa. Ovi antioksidansi, zajedno sa ostalima kao što su antocijanini i beta-karoten, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji inače mogu dovesti do oštećenja stanica i povećati rizik za niz zdravstvenih stanja uključujući rak, bolesti srca, artritis i dijabetes.

Regulacija šećera u krvi

Neka istraživanja sugerišu da dodavanje bosiljka vašoj ishrani može pomoći u smanjenju visokog nivoa šećera u krvi i pomoći u smanjenju dugoročnih posledica ovih „skokova“.

AKO SPAVATE MOKRE KOSE U VELIKOM STE PROBLEMU: Akne,perut pa čak i gljivice se mogu pojaviti
Smanjena upala

Eterična ulja u bosiljku, uključujući eugenol, linalol i citronelol, pomažu u borbi protiv upala u vašem telu. Ova protuupalna svojstva pomažu u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što je artritis, bolesti srca i problemi s crevima.

Zaštita od infekcija

Bosiljak ima i antibakterijska svojstva. Njegova ulja mogu pomoći u borbi protiv bakterija ukoliko imate infekcije disajnog i mokraćnog sistema, abdomena ili kože.

Poboljšava simptome astme

Rane studije pokazuju da bosiljak može smanjiti oticanje disajnih puteva ako imate astmu. Ali jedno od tih istraživanja oslanjalo se na životinje i čekaju se nove studije koje bi potkrepile ove tvrdnje.

Jednostavna i ukusna salata

Poslužite bosiljak sa svežim mocarela sirom i kriškama paradajza, dodajte malo mlevenog crnog bibera i pokapajte maslinovim uljem.

Imajte na umu da kada kuvate sa bosiljkom, najbolje je dodati listove pred kraj procesa. Ulja su isparljiva, tako da dodavanje biljke na kraju omogućava da zadrži više svog fenomenalnog ukusa.

Postoji mnogo načina da uživate u bosiljku, a ovo su neki od predloga:

  • Dodajte ga na picu ili testeninu.
  • Umešajte ga u domaće supe ili sosove.
  • Dodajte ga u domaći pesto ili humus.
  • Umešajte ga u bilo koju salatu.
  • Ukrasite sladoled od vanile sa par listova bosiljka.

Zdravstvena bezbednost

Preliminarne studije pokazuju da je redovno uzimanje bosiljka bezbedno. Međutim, ukoliko pijete određenu terapiju ipak pitajte svog doktora pre nego što počnete da dodajete bosiljak u svoju ishranu, jer je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili njegovi potencijalni neželjeni efekti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter