Izvor: Happy BSC Portal
04.12.2023 u 17:24
0

CURI VAM NOS, KAŠLJETE: Nije u pitanju prehlada, možda je sindroma novogodišnje jelke

Da li ste primetili da nos počinje da vam curi čim postavite novogodišnju dekoraciju?

– Iako je prehlada sinonim za zimu i nije neuobičajeno u ovo doba godine osećati se loše, možda prehlada nije krivac za curenje nosa. Začepljen nos ili curenje nosa, svrab i suzenje očiju, kijanje i kašalj takođe mogu biti znakovi alergije uzrokovane novogodišnjim ukrasima – rekla je dr Bavini Šah za The Sun.

Objasnila je da se alergija, koja je imunološki odgovor, javlja kada imuni sastav pogrešno identifikuje bezopasnu stvar kao štetnu.

– Imuni sustav tada proizvodi antitela koja se bore protiv stranih ćelija, otpuštanjem hemijskih stvari. Upravo te stvari izazivaju alergijsku reakciju – dodala je.

Pixabay

Prema dr Šahu, postoji pet razloga zbog kojih se u ovo vreme može javiti sezonska alergija.

Sindrom novogodišnje

„Sindrom novogodišnje“ izraz je koji se koristi za opisivanje alergijskih reakcija ili respiratornih problema koje neki ljudi doživljavaju kad su u blizini pravih borova. Izraz se odnosi na simptome kao što su kijanje, kašalj, svrab očiju, začepljen nos ili čak napadi astme koji se mogu pojaviti zbog plesni ili drugih alergena koji mogu biti prisutni na boru.

Prašnjavi ukrasi

Ukrasi skupljaju prašinu 11 meseci, pa ne čudi da mogu biti okidač za alergičare. Lekar savetuje da ukrase obrišete vlažnom krpom pre nego što ih unesete u svoj dom.

KAKO UKISELITI KUPUS BEZ PRETAKANJA: Za sve koji obožavaju podvarak i sarmu

Grinje

S prašinom dolaze i grinje. To su sićušna, bezopasna stvorenja, ali njihove otpadne čestice sadrže proteine koji mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Uobičajene reakcije uključuju kijanje, curenje ili začepljenje nosa, svrab ili suzenje očiju, kašalj ili osip na koži u težim slučajevima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter