Izvor: KURIR
10.07.2024 u 08:34
0

DA LI MASNE ĆELIJE MOGU DA SAGOREVAJU KALORIJE: Otkriven protein u organizmu koji bi mogao da pomogne

Doktor Brian Feldman, naučnik i Liang Li, molekularni biolog sa Univerziteta Kalifornija, San Francisko, sproveli su niz eksperimenata na ljudskim ćelijskim kulturama i miševima kod kojih su genetski modifikovani "prekidačem za gen" za koji su pretpostavljali da reguliše održavanje masnoća u organizmu.

Masna tkiva kod sisara obično dolaze u dve varijante. Belo masno tkivo je poput dugoročnog skladište kalorija koje zaključava lipide ispod naše kože i oko mekih unutrašnjih organa kako bi služili kao amortizeri udara i izolatori.

Smeđe masno tkivo, s druge strane, tamnije je zbog velikog broja ćelijskih generatora energije koji su spremni da brzo sagore gorivo. Retko je prisutno kod odraslih ljudi, ali bebe (i sisari koji hiberniraju) imaju značajne količine BAT-a kako bi održali toplotu svojih tela dok spavaju.

SAVRŠENSTVO UKUSA: Domaća pogača sa tri vrste sira, idealna za doručak ili užinu

Naučnici traže načine za promene u tipu masnog tkiva

Tokom većeg dela naše evolucijske istorije, ovaj relativni odnos između WAT-a i BAT-a služio nam je dobro. Odrasli pripadnici naše vrste održavaju toplotu koristeći masno tkivo kao gorivo za pokretanje, dok novorođenčadi imaju korist od pasivnijeg oblika regulacije temperature.

Naravno, u okruženjima gde su masti iz ishrane obilne, a pokretljivost je ograničena, vrlo je lako akumulirati višak neiskorišćenih lipida u skladištu belog masnog tkiva, što često može štetno uticati na naše zdravlje.

Priroda nije olakšala povraćaj tih masti nakon što su skladištene, što je inspirisalo istraživače da traže načine za promenu tipova masnog tkiva.

Stimulacija receptora pomaže promene u masnom tkivu

Na osnovu ranijih istraživanja koja su ukazivala na ulogu proteina Klf15 u metabolizmu masti, Feldman je odlučio da dublje istraži i utvrdi njegove specifične funkcije.

Prvi veliki trag došao je iz analiza koje su uporedile količine Klf15 u različitim vrstama masnog tkiva. Ovaj protein bio je relativno obilan u belim ćelijama, što je podstaklo Feldmana i Lija da se zapitaju šta bi se desilo ako bi ga oduzeli tkivima.

Srodan receptor nazvan Adrb3 već je poznat istraživačima, a oni su se nadali da bi stimulacija ovog receptora mogla podstaći ćelije belog masnog tkiva da promene identitet i postanu sličnije smeđem masnom tkivu, što bi olakšalo oslobađanje njihovih rezervi.

Klinička ispitivanja istražuju da li Adrb3 poboljšava metaboličko zdravlje kod ljudi, iako Feldman, s obzirom na nalaze da ovaj receptor nije detektovan u ljudskom belom masnom tkivu, optimistično smatra da bi Adrb1 mogao da posluži kao pogodniji terapijski cilj.

Nema neželjenih efekata koji prate mnoge druge pristupe

U konačnom testu, miševi genetski modifikovani sa vrstom Klf15-gen prekidača pokazali su povećanu ekspresiju Adrb1, čime su pomogli da belo masno tkivo postane braon.

Nalaženje načina da se ovakva reakcija generiše kod ljudi pomoću farmaceutskih preparata moglo bi pomoći u prevazilaženju prepreka s kojima se mnogi suočavaju pri oslobađanju svojih masnih rezervi, bez neželjenih efekata koji prate mnoge druge pristupe.

– Mnogi su mislili da ovo nije izvodljivo. Pokazali smo ne samo da ovaj pristup funkcioniše u pretvaranju ovih belih masnih ćelija u braon, već i da prag za postizanje toga nije tako visok kao što smo mislili – kaže Feldman.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Investigation.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter