Izvor:
07.03.2017 u 03:22
0

ČUDO NEVIĐENO: Ledeni cunami u Minesoti! (VIDEO)

Veliko ali plitko jezero u Minesoti, Majl Leks čitavu zimu je zaleđeno, a dolaskom viših temperatura svakih se nekoliko godina pojavljuje veoma retka pojava zbog koje su vlasnici kuća uz obalu u velikom strahu.

Video objavljen na Jutjubu prikazuje kako su velike količine debelog sloja leda počele da izlaze iz jezera i krenule prema kućama uz obalu. Baš kao vulkanska lava, led je u vrlo kratkom vremenu prekrio obalu i počeo da se naslanja na kuće.

Naleti leda koji izlazi iz jezera retka su pojava koja se naziva ledeni cunami, a do koje dolazi kada jak vetar ili jake struje u vodi pokrenu led sa površine jezera pa ga pomiču prema kopnu.

Meteorolozi napominju kako je, iako retka pojava, ledeni cunami karakterističan za početak proleća kada se led sa površine jezera počne da topi. Iako je u nazivu ove pojave reč ‘cunami’, ona je ipak sličnija kretanju santi leda.

Iako bi mnogi pomislili kako je malo leda bezopasno, ovakve velike količine zabeležene ovih dana na jezeru u Minesoti mogu da sruše drveće, oštete kuće i molove, i blokiraju puteve.

Na videu obajvljenom na Jutjubu može se videti nalet leda koji je prekrio obalu jezera Majl Laks.

Kurir.rs
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter