Izvor: Telegraf
18.08.2021 u 20:56
0

EVO KAKO PREPOZNATI AGRESIVCE: Psihijatar objasnio!

Kao bomba je odjeknula vest o devojci koja je zlostavljana.

Ono što je nepoznanica jeste da li je devojka koja je bila žrtva nasilja i dok je bila u vezi sa nasilnikom imala slične probleme ili trpela torturu.

Često se dešava da nasilni ljudi uspevaju neko vreme da drže masku staloženosti, sve dok se ne desi „okidač“ koji će pokrenuti potisnutu ili kontrolisanu agresiju.

Da li je moguće prepoznati da imate posla sa nasilnikom i pre nego što on otvoreno pokaže agresiju i povredi vas?

VAŽNO:

DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO TAJNU O DIPLOMATIJI SRBIJE: Evo kako su vođeni pregovori Avganistana i talibana!

GRUBJEŠIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbija bi trebalo da PRIMI IZBEGLICE iz Avganistana! To bi bio MUDAR POTEZ!

Vučić sutra obilazi Prokuplje, Blace i Brus!

DR TIODOROVIĆ SAOPŠTIO TRAGIČNE VESTI: Mladić (22) preminuo od KORONE – bio nevakcinisan!

– Postoje u svakodnevnom životu jasni znaci po kojima moždete prepoznati da je neko sklon nasilju, čak i kada on to vešto skriva – kaže psihijatar Jovan Marić.

On navodi da je uvek savetovao ženama, a i svojim kćerkama da se ne upuštaju u veze sa muškarcima dok s njima ne izađu bar nekoliko puta.

– Da biste znali da li je neko sklon nasilju morate da ga posmatrate kako se ponaša u pojedinim situacijama. Kada izađete s momkom u kafić, obratite pažnju kako se ophodi prema konobaru, da li je nestrpljiv, da li je sklon nervozi i da li je neprijatan – kaže Marić.

Sagovornik kaže da ćete u svakodnevnoj komunikaciji, ako pažljivo posmatrate vašeg partnera ili nekoga s kim ste u nekoj vrsti odnosa, moći da dobijete jasne signale s kim imate posla.

– U redu je da čovek ima momenat kada je nervozan ili manje strpljiv, ali ako se to stalno ponavlja, ako on pokušava neke svakodnevne situacije da reši vikom ili silom, imajte na umu da je to neko ko će isti princip primeniti jednog dana i u komunikaciji s vama – navodi psihijatar.

On ističe da postoje informacije koje kroz razgovor možete dobiti od nekoga, a koje će vam jasno ukazati da li je pred vama agresivac.

– Recimo, ukoliko vam momak s kojim izlazite priča kako se tukao u školi sa vršanjacima i time se još hvali i smatra to svojom prednošću, to je jasan signal da ima povećanu sklonost nasilju – ističe Marić.

Profesor dodaje da bi povremeno, naročito u vezama koje su u povoju, trebalo testirati partnere.

– Poželjno je otvoriti neku temu o kojoj imate različito mišljenje i ako se druga strana tvrdoglavo drži svog stava i nameće ga i nije spremna da razgovara, već verbalno agresivno nastupa, to je jasan znak da vam se upali „crvena lampica“ – navodi psihijatar.

– Agresiju je nemoguće izlečiti. Nasilnici obično nisu svesni svoje agresivnosti, pa samim tim je i ne vide kao problem. Ali, skoro svako se može zaštititi od nasilja ako ga blagovremeno prepozna – poručuje profesor Marić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter