Izvor: Telegraf
08.03.2022 u 16:00
0

Karanfil: Cvet sa posebnim značenjem za žene

Svaka boja ovog cveta ima svoje značenje.

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se u čitavom svetu. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena u „muškom svetu“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Praznik 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine. Kada neko kaže „8. mart“, verujemo da većina pomisli na žene, ali i na jedan cvet – karanfil.

Crveni karanfili su sigurno najpoznatiji simbol Dana žena. Ovaj cvet ima istoriju dužu od 2.000 godina i sa sobom nosi dosta značenja. Veza između karanfila i Dana majki nastala je u SAD-u 1907. godine kada je Ana Džarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala beli karanfil kao njegov simbol jer je to bio omiljeni cvet njene majke.

Šta simbolizuju boje?

Uz crvenu ružu, crveni karanfil simbol je radničkog pokreta, a osim kao poklon za Dan žena redovan je prizor na demonstracijama u sklopu Međunarodnog praznika rada. Preduzeća su ga kao simbol radničkog pokreta na Dan žena poklanjala svojim radnicama.

Inače, svetlocrveni karanfili simbolizuju divljenje, a tamni duboku ljubav i naklonost.

Ljubav i sreću simbolizuju beli karanfili, dok ljubičasti znače hirovitost. U Francuskoj je ljubičasti karanfil tradicionalni pogrebni cvet koji se daje kao izraz saučešća povodom smrti voljene osobe, stoga ga ne bi trebalo poklanjati u drugim situacijama.

Karanfil se smatra i čuvarom ljubavi

U našem narodu postoji običaj da se karanfil poklanja novopečenoj mladi, a uglavnom joj ovaj cvet daje majka ili sestra sa željom da se mladenci nikada ne svađaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter