Izvor:
05.04.2017 u 17:33
0

Neobjavljen snimak Tita u Londonu: GALEB JE DOVEZAO MARŠALA U PRVU POSETU! (VIDEO)

Školski brod Galeb prevezao je maršala Tita iz komunističke Jugoslavije – počinje tako izveštaj britanskih medija o poseti Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine.

Zanimljivo je da je to bila prva Titova poseta nekoj zapadnoj državi, a istovremeno prvog vođe neke komunističke države Velikoj Britaniji. Lider bivše Jugoslavije došao je u London na poziv tadašnjeg ministra spoljnih poslova Entonija Edena, a sve se događalo u pozadini sukoba Tita i Staljina i izbacivanja Jugoslavije iz Komunističke internacionale (Kominterne) 1948. godine.

Bi-bi-si je u to vreme javljao da Jugoslavija sve više zavisi od zapadnih država, a da je najveći problem snabdevanje hranom i određenim tipovima oružja. "Razgovori će se doticati i osporavane regije Trst koja je prošle godine (1952.) podeljena između Ujedinjenih naroda i Jugoslavije", javio je Bi-bi-si.

"Želim reći narodu Velike Britanije da stanovnike moje države trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je Tito mnoštvu okupljenom na obali Temze.

Odbor za doček jugoslavenskog maršala predvodio je Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice, a uz njega su stajali premijer Vinston Čerčil i ranije spomenuti ministar Eden.

POGLEDAJTE:

Express.hr
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter