Izvor:
24.04.2019 u 11:42
0

NOVA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Da li čvrsta ruka roditelja donosi pozitvine rezultate kod dece?!

Deca koju roditelji ponekad udare uspešnija su kasnije u životu, pokazala je nova studija.

Mališani i mladi koje roditelji udare ako su neposlušni, odrastaju u srećnije i uspešnije osobe, nego deca koja su pošteđena tzv. spartanske discipline. Studija je pokazala kako su šestogodišnjaci koji sa vremena na vreme dobiju pljusku od roditelja bolji u školi i optimističniji. Takva su deca sklonija dobrovoljnom radu i češće odlaze na fakultet, otkrili su stručnjaci.

Studija je ispitivala 179 tinejdžera o tome jesu li kao deca primali udarce, koliko često i u kojoj dobi. Njihovi su odgovori poređeni sa informacijama koje su dali o vlastitom ponašanju, a na koje je udaranje moglo uticati. Ovo uključuje negativna ponašanja poput nedruštvenosti, rane seksualne aktivnosti, nasilja i depresije, ali i pozitivne, poput uspešnosti i ambicioznosti.

Rezultati su pokazali kako su mladi koji su bili udareni u dobi od šest godina imali bolje rezultate po pitanju pozitivnih ponašanja, ali i jednako negativnih kao deca koja nikad nisu bila kažnjavana na ovaj način.

Tinejdžeri koje su roditelji znali udariti između sedme i jedanaeste godine života takođe su bili uspešniji školarci od svojih kolega koji nisu primali udarce. Ali, mladi koji su rekli kako i dalje primaju udarce od roditelja imali su najslabije rezultate u studiji, i to prema svim kategorijama.

Studija, provedena u SAD-u, verovatno će izazvati ljutnju aktivista koji se bore za zabranu udaranja dece u Velikoj Britaniji. Tamo je trenutno roditeljima dozvoljeno čvrstom rukom decu dovesti u red, ali udarac ipak ne sme izazvati ranu ili modricu. Ali, kritičari metode čvrste ruke smatraju kako ovaj tradicionalni način kažnjavanja najmlađih može uzrokovati dugoročne mentalne probleme.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter