Izvor: Kurir
24.04.2024 u 18:13
0

3 AKTIVNOSTI KOJE NE KOŠTAJU NIŠTA: Poboljšavaju cirkulaciju i jačaju srce

Dolaskom proleća, a naročito oko 1. maja, počinje sezona piknika i boravka na otvorenom. Osim prilike za pripremanje hrane i druženja s prijateljima, boravak u prirodi i fizičke aktivnosti na otvorenom mogu imati značajan uticaj na zdravlje naših krvnih sudova.

Razgovarali smo sa dr Dariom Jocićem, vaskularnim hirurgom, o tome kako prolećne aktivnosti mogu pozitivno uticati na vene i opšte vaskularno zdravlje.

– Proleće je idealno vreme za boravak u prirodi i fizičke aktivnosti na otvorenom. Redovna aktivnost poput šetnje, vožnje bicikla ili trčanja poboljšava cirkulaciju, jača srce i krvne sudove, što može značajno smanjiti rizik od vaskularnih bolesti – kaže dr Jocić.

– Kretanje podstiče protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i jača mišiće oko vena. Ovo je posebno važno za osobe sklonije proširenim venama, jer aktivnost pomaže u održavanju tonusa vena i smanjenju njihove vidljivosti.

U proleće, ističe dr Jocić, fizička aktivnost može biti posebno korisna u ublažavanju simptoma vaskularnih bolesti.

– Osobe koje već imaju problema sa vaskularnim bolestima, poput proširenih vena, mogu primetiti poboljšanje simptoma nakon redovnog vežbanja na otvorenom. Aktivnost podstiče cirkulaciju i smanjuje otoke u nogama, što značajno smanjuje nelagodnost.

Dr Jocić ističe važnost prevencije i rane intervencije u slučaju problema sa krvnim sudovima.

– Boravak u prirodi i redovna fizička aktivnost su važni delovi zdravog načina života, ali takođe je važno da ljudi obrate pažnju na simptome i ne čekaju ako primete probleme – naglašava doktor Jocić i dodaje:

– Ne zaboravite da slušate svoje telo i reagujete na simptome na vreme. Rano otkrivanje problema omogućava efikasnije lečenje i sprečava dalje komplikacije.

Kada je reč o lečenju vaskularnih bolesti, pristup može varirati u zavisnosti od stanja pacijenta.

– U nekim slučajevima, promena životnih navika može biti dovoljna. Međutim, u težim slučajevima, mogu biti potrebni lekovi za regulisanje simptoma ili hirurške intervencije kao što su skleroterapija ili hirurško uklanjanje proširenih vena – objašnjava dr Jocić.

Prema njegovim rečima 3 aktivnosti su posebno značajne za naše krvne sudove:

Šetnja u prirodi

Proleće je savršeno vreme za šetnje u prirodi. Hodanje po različitim terenima, poput šumskih staza ili brežuljaka, podstiče cirkulaciju krvi u nogama, jača mišiće i pomaže u održavanju tonusa vena.

Vožnja bicikla

Redovna vožnja bicikla je odlična kardiovaskularna aktivnost koja poboljšava protok krvi u nogama i jača mišiće donjeg dela tela.

Vežbanje na otvorenom

Proleće pruža idealne uslove za vežbanje na otvorenom. Lagane, ali efikasne vežbe istezanja mogu poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti stres i napetost u telu, ali i ojačati mišiće koji podržavaju vene.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter