Izvor:
13.06.2019 u 19:05
0

PREPOZNAJTE DEPRESIJU KOD SEBI NAJMILIJIH: Podmukla bolest se odražava i na telo, a evo KAKO je možete zapaziti!

Depresija je bolest koja je veoma podmukla, okrutna i još uvek neshvaćena do kraja. Ona se uočava teško. Ipak, moguće je prepoznati je jer ima svoj sopstveni jezik, odnosno govor tela.

Malo je onih koji sumnjaju u povezanost tela i misli. Ono što se odigrava u mislima, otkriva se na telu i obrnuto. Naš govor tela se menja kada patimo od anksioznosti, depresije ili nekog drugog emocionalnog poremećaja. Ova promena u govoru tela odvija se nesvesno i nevoljno, kao poziv u pomoć, koji se mi ne usuđujemo da izgovorimo.

Kada se naš unutrašnji svet urušava, normalno da se tragovi toga probijaju i do površine. Obratite pažnju na to kako telo upozorava da osoba pati od depresije.

Usporeni pokreti

Depresija je kao bujica koja obuzima i parališe. Ovo se takođe odražava i na brzinu prilikom govora, hodanja, prilikom jela, prilikom odlaska u kupovinu, kada se družite sa ljudima…

Gestikulacija

Generalno, kada čovek pati od depresije, gestikulacija je znatno smanjena. To ne mora biti samo posledica antidepresiva (ako se konzumiraju), već sama depresija smanjuje gestikulaciju i ekspresiju na minimum.

Pogled

Ne kaže se džabe da su oči ogledalo duše. Pogled otkriva toliko toga o nama, da ne očekujemo da se depresija ne ogleda u njemu. Znate za izraz: bled pogled? Upravo je takav pogled depresivnih ljudi, onda kada se nađu u društvu. Kada se radi o samim očima, prilikom depresije dešava se da kapci padnu. Ne radi se o godinama, već o beznađu koje je karakteristično za bolest. Mogu se pojaviti i bore između očiju, ali one su mnogo manje vidljive nego kada ste pod pritiskom, zabrinuti, zamišljeni…

Usta

Isto kao što pali kapci nagoveštavaju depresivno stanje, tako je i sa usnama, koje se povijaju na dole. Teško je izmamiti osmeh depresivnoj osobi i kako vreme prolazi, usne dobijaju određenu rigidnost, kao da se na njima ocrtava trajna tuga.

Glava i trup

Glava prilikom depresije takođe pada, a isto se dešava i sa ramenima. Često se javljaju bolovi u leđima, jer se telo nalazi u povijenom položaju, koji je neprirodan. Telo poprima sličan stav kao kada ste uplašeni. Depresija i znači mnogo straha, zar ne?

Ruke

Ruke nam služe da voljenu osobu zagrlimo. Takođe, kada želimo utehu, tražimo zagrljaj. Da li ste primetili da osoba koja pati od depresije instinktivno jednom rukom grli samu sebe i to najčešće rukom koja je dominantna? Ovo je zaštitni instinkt ili potreba da se oseti veća sigurnost.

Ukoliko ste kod sebe ili nekoga drugog iz svog okruženja primetili ovakvu gestikulaciju, nemojte se dvoumiti da potražite pomoć. Obavestite najpre ljude u koje imate poverenja, a potom potražite i stručnu pomoć, jer što pre potražite lek za ovo nimalo bezazleno stanje, pre ćete povratiti svoj život.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter