Izvor:
25.10.2017 u 19:04
0

SAČUVAJTE GA U HLADNIM DANIMA: Ovako negujte sobno cveće tokom zime!

Nakon višemesečnog boravka na terasama i u dvorištu, biljke su zimi prinuđene da se adaptiraju na nepovoljnije uslove koji vladaju u stanovima i kućama – na drugačiju temperaturu, svetlost i vlažnost vazduha.

Promena prostora može se negativno odraziti na rast biljaka, zbog čega može doći do otpadanja listova, čak i do toga da uvenu. Da bi vaše zelene lepotice uspešno prezimile u zatvorenom prostoru, veoma je važno da im omogućite osnovne uslove.

Temperatura
Nagla promena temperature može biti fatalna po vaše sobno bilje, pa ne bi bilo loše da u prostorijama u kojima se nalaze bude između 15 i 20 stepeni. Kada želite da otvorite prozor, uvek razmišljajte i o zimogrožljivim biljkama, pa ih pomerite ili ih zaštitite nečim.

S druge strane, pojedinim biljkama poput bugenvilije, hristovog venca, hrizanteme i limuna veoma pogoduje temperatura od četiri do 10 stepeni, dok ciklame i azaleje obožavaju hladnije uslove i temperaturu do 13 stepeni. Kaktus voli svetlost i temperaturu nikako nižu od pet stepeni.

Vlažnost vazduha
Većim biljkama potrebno je 40, a manjim biljkama 50-60 odsto vlažnosti vazduha, ali to je generalno pravilo. Da biste povećali vlažnost vazduha, posegnite za orošavanjem. Naime, neophodno je da u ranim jutarnjim satima u posude sipate odstajalu vodu sobne temperature i stavite je na grejna tela. Drugi trik je da na veći podmetač sipate kamenčiće i vodu, pa na to saksiju. I ne pomišljajte da biljke sa dlakavim listovima prskate vodom, one to ne podnose.

Presađivanje i đubrenje
Tokom zime biljke miruju, pa nikako nije dobra ideja presađivati ih. No, ako baš morate, koristite isključivo novu zemlju i za nijansu veću saksiju. Proleće i leto, kao period intenzivnog rasta, rezervisani su za dodavanje mineralnih đubriva. Naravno, izuzeci uvek postoje, pa tako kamelija, božićna zvezda i božićni kaktus cvetaju tokom zime, a azaleja, ciklama, kalanhoja krajem tog perioda, pa se moraju dohranjivati.

Zalivanje
Više faktora određuje da li tokom zime treba zalivati biljke ili ne – vrsta, mesto na kojem se nalazi, temperatura. Samo ukoliko je prostorija svetla i topla, zemlju treba održavati umereno vlažnom i povremeno je zalivati. Biljčice koje zimi cvetaju često traže vodu, a one koje se tada odmaraju ređe. Ne zaboravite da voda za zalivanje mora da odstoji i da bude sobne temperature.

izvor:alo.rs
Foto:Twitter/ZnamoBaPortal

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter