Izvor: informer
03.01.2022 u 13:46
0

UREĐIVANJE BAŠTE SMANJUJE STRES I POPRAVLJA ZDRAVLJE

Ako imate problem sa viškom kilograma, mučite muku sa visokim pritiskom ili lošom cirkulacijom, zasucite rukave i pozabavite se baštom, jer takva fizička aktivnost pozitivno utiče na zdravlje, kažu stručnjaci

Zahvaljujući radovima u dvorištu, pokazuju brojne studije, imaćete normalnu težinu, idealan krvni pritisak, a interakcija sa biljkama može da poboljša i raspoloženje i mentalno zdravlje.

– Priroda ima ogroman uticaj na zdravlje. Imajte na umu da nivo kortizola opada kod ljudi koji su okruženi mirom i zelenilom, a to otklanja stres – objašnjava Gven Frajd, koja u Njujorku primenjuje hortikulturu u terapeutske svrhe.

Pogledajte koje koristi imate od baštovanstva.

Sagoreva kalorije

Baštvovanstvo se smatra vežbom umerenog intenziteta. Studije pokazuju da možete da sagorite oko 330 kalorija tokom jednog sata laganog rada u dvorištu, više nego hodajući umerenim tempom u istom vremenskom periodu. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da su muškarci i žene koji su učestvovali u programu za vrtlarstvo imali znatno niže indekse telesne mase nego njihove neaktivne komšije.

Snižava krvni pritisak

Samo 30 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta tokom većine dana u nedelji može da spreči nastajanje visokog krvnog pritiska ili da ga drži pod kontrolom.

Boravak napolju prija kostima

Kada ste na otvorenom, koža je izložena suncu, pa podstiče telo da proizvodi vitamin D, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum, mineral neophodan za formiranje kostiju.

Smanjuje nivo stresa

Analizom čak 22 studije uočena je veza između vrtlarstva i smanjenja simptoma depresije i anksioznosti. Neke bolnice čak koriste brigu o cveću kao vrstu rehabilitacije za osobe koje se oporavljaju od povreda, moždanog udara, operacija i drugih stanja. Njujorški program za terapiju hortikulturom pomaže pacijentima da obnove fizičko i mentalno zdravlje.

– Ljudima je stresa preko glave, pa nam je potreban predah, a to pruža upravo priroda – kaže Frajdova.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter