Izvor: 24sedam
08.10.2024 u 22:10
0

ČOKOLADNE KUGLICE SA KOKOSOM: Uživaćete u slatkom zalogaju

Spoj čokolade i kokosa donosi poseban nivo hedonizma

Čokoladne kuglice sa raznim punjenjima mnogima su omiljeni slatkiši. Oduvek su se kokos i čokolada lepo slagali, pa su se odlično našli i u tartufima od kokosa.

PEČENE PAPRIKE SA ŠPORETA: Zimnica za modernu ženu (VIDEO)

Tartufi od kokosa prave se od svega tri sastojka, ukusni su i krajnje jednostavni za pripremu. To su čokoladom prelivene kokos kuglice napravljene od rendanog kokosa, kondenzovanog mleka i čokoladnih kapljica.

U pitanju je odličan recept za sitni, nepečeni desert, idealan za prazničnu sezonu!

Originalni tartufi su se pravili sa čokoladnim ganašom i bili su posuti kakaom. Ime su dobili zbog svog izgleda koji podseća na tartuf gljivu.

Prema legendi, ove delikatne čokoladne poslastice od ganaša kreirao je čuveni francuski kuvar, Ogist Eskofije. Jednog dana, 1920-ih godina, dok je radio na pripremi kremaste poslastice, desila mu se greška. Umesto da sipa vrelu pavlaku u činiju sa umućenim jajima i šećerom, slučajno ju je sipao u činiju sa komadićima čokolade. Kada su se čokolada i pavlaka spojile i očvrsle, primetio je da je smesa dobila teksturu nalik pasti i da je lako mogla da se oblikuje. Ovaj kulinarski majstor je odlučio da oblikuje male kuglice od te smese i da ih uvalja u kakao. Kada je završio, bio je iznenađen njihovom sličnosti sa tartuf gljivama, koje rastu u francuskom regionu Perigord, kao i u Pijemontu u Italiji.

Danas tartufi dolaze u raznim oblicima i ukusima. U prodavnicama možete pronaći kremaste punjene praline obložene čokoladom, odmah pored čokoladnog ganaša prekrivenog kakaom. U Sjedinjenim Državama, oba ova proizvoda se nazivaju tartufi, ali neki francuski sladokusci možda će se raspravljati oko pravog naziva za ove čokoladne poslastice.

Svakako, mi imamo predlog za sjajnu brzu poslasticu, a vi je možete zvati kako god želite.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  •     3 šolje rendanog kokosa (zaslađenog ili nezaslađenog) – oko 200 g
  •     ½ šolje kondenzovanog mleka oko
  •     340 g poluslatkih čokoladnih kapljica, otopljenih
  •     2 kašike nezaslađenog rendanog kokosa za posipanje (po želji)

Priprema:

U posudi pomešajte tri šolje rendanog kokosa i polovinu šolje kondenzovanog mleka.

Zatim, pomoću kašike za kolačiće (1 kašika) ili obične kašike, vadite smesu i oblikujte kuglice. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite u frižideru 30 minuta do 1 sat.

Otopite 340 g čokoladnih kapljica. Umočite kokos kuglice u otopljenu čokoladu i vratite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pospite ih rendanim kokosom po želji i ponovo stavite u frižider na oko 30 minuta, ili dok se čokolada ne stegne.

Napomena: Ako želite da ukus bude sličniji rafaelu uvek možete dodati bademe ili lešnike ako želite.

Količina je dovoljna za 18 tartufa.

Bon appetit!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter