Izvor: City magazine
04.10.2023 u 16:10
0

DŽEM OD SMOKVA: Idealan recept

Evo jednostavnog recepta za pravljenje ukusnog džema od smokava.

Sastojci:

1 kg smokava (oprane i izdvojene peteljke)

500 g šećera (količina šećera može biti prilagođena vašem ukusu i slatkoći smokava),

1 limun (sok i narendana korica)

Uputstvo:

Pripremite smokve tako što ćete ih oprati, izdvojiti peteljke i narezati ih na manje komade. Ako smokve imaju tvrdu kožicu, možete je lagano oljuštiti nožem prije seckanja.

Stavite iseckane smokve u veliku posudu, pospite šećerom i dobro promiješajte. Ostavite smokve da odstoje u šećeru najmanje 1 sat, kako bi smokve pustile svoj sok i omekšale.

Nakon što su smokve odstajale, dodajte sok i narendanu koru limuna u posudu sa smokvama. Limun će dati džemu osvježavajući ukus i poboljšati arome smokava.

Stavite posudu sa smokvama na šporet i zagrijte na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte smokve kako biste ravnomjerno rasporedili toplotu i spriječili da se džem ne uhvati za dno posude.

Kada je džem postigao željenu gustoću, sklonite ga sa vatre i pustite da se malo ohladi.

Vruć džem od smokava sipajte u sterilisane tegle i zatvorite ih čvrsto.

Okrenite tegle naopako da se stvori vakuum i time produži rok trajanja džema.

Vaš ukusni džem od smokava je spreman za uživanje! Možete ga poslužiti na kriškama tosta, kao dodatak jogurtu ili koristiti za filovanje kolača. Uživajte!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter