Izvor: HappyBSC
15.07.2023 u 21:53
0

ODABERITE NAJBOLJI: Tri recepta za vikend ručak!

Ako nemate ideju šta da pripremite od jela za vikend mi vam nudimo par predloga za bogat ručak.

Pile na podvarku

1 pile

1 glavica luka

1 kg kiselog kupusa

ulje ili mast

so, biber

biber u zrnu

par lista lorbera

crvena paprika

Priprema:

Kiseli kupus iseckati na što tanje režnjeve (ko ima ribanac, treba samo da ga opere od soli u nekoliko voda). Prokuvati kupus u malo vode da omekša. Sačuvajte tu vodu ako bude trebalo da se još malo dotera ukus. Očistiti luk i iseckati ga na listiće. Propržiti ga kratko na ulju pa dodati komade piletine. Kratko pržiti piletinu da dobije zlatnu koricu pa dodati kupus i začiniti. Spustiti jednu celu sušenu papriku ili posuti ljutom tucanom paprikom, po želji. Naliti vodom i krčkati dugo na tihoj vatri ili u rerni. Na kraju, malo zapeći u rerni da voda uvri

Napomena: za ovo jelo mogu se koristiti i samo pojedinačni komadi pileta koje ukućani vole – belo meso, batak, karabatak. Količinu masnoće dobro odmeriti, jer je podvarak ukusniji kad je malo masniji, ali ne treba preterati. Pratite ukus ukućana.

BRZA IDEJA ZA RUČAK! Musaka od pire krompira

Po želji, u ovaj podvarak je lepo dodati i nešto sušenog mesa – malo dimljenog mesa ili domaće kobasice. Ne treba ni tu preterivati, jer valja da se lepo oseti i ukus piletine i kupusa.

Složenac od starog hleba

Potrebno je:

1 vekna starog hleba

400 ml jogurta

400 ml pavlake

4 jaja

150 g suvog mesa ili šunke

150 g trapista

so po ukusu

I još po želji:

susam za posipanje

2 male kocke putera (20 g)

Upustvo za pripremu:

Korak 1: Hleb isecite na kockice. U posudu za pečenje stavite malo maslinovog ulja ili margarina, po dnu pa poređajte polovinu iseckanog hleba. Umutite pavlaku, jogurt i jaja, posolite po ukusu i natopite hleb polovinom fila. Preko fila rasporedite sitno iseckanu šunku, pa rendani kačkavalj.

Korak 2: Ostatak hleba stavite preko i prelijte ostatkom fila. Pažljivo viljuškom umešajte fil u hleb da se lepo natopi. Ostavite da stoji oko pola sata da bi hleb lepo upio fil. Pospite susamom i nožem iseckajte puter po piti. Pecite u zagrejanoj rerni na 200o C dok pita od starog hleba lepo ne porumeni.

Šumadijska boranija

Sastojci:

500 g svinjskog vrata

300 g boranije

500 g paradajza

250 g maslaca

kašika brašna

kocka za supu

veza peršuna

stručak čubra (začinska biljka)

so, biber

Priprema:

1. Prokuvajte 2 l vode, posolite čim provri i dodajte meso sečeno na manje komade. Kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta.

2. Za to vreme operite boraniju, prepolovite je, dodajte mesu i kuvajte još 20 minuta. Dok se kuvaju meso i boranija, paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite ga i isecite na manje komade, pa zajedno sa čubrom i kockom za supu dodajte boraniji i mesu. Kuvajte sve dok boranija potpuno ne omekša.

3. Posebno umutite maslac i brašno, pa žicom umešajte u vrelo jelo. Kad se zgusne, sklonite s vatre, pobiberite i po želji pospite seckanim peršunom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter