Izvor: Danas
17.11.2023 u 14:12
0

RECEPT ZA VEGETERIJANCE: Torta Japanski vetar

Ovo je jedna veoma lagana, veoma nežna, kremasta, ukusna veganska torta, sa osnovom od akvafabe (tečnosti koja je ostala nakon oceđivanja kuvanog slanutka).

Kora:

160 ml hladne akvafabe (direktno iz frižidera);
**(akvafaba je tečnost koja preostane posle ceđenja kuvanog slanutka iz konzerve);
na vrh noža limunske ili vinske kiseline u prahu;
200 gr šećera;
10 skoro punih kašika prosejanog brašna.
Fil:

800 ml biljnog mleka;
100 gr pudinga od vanile (2 i po kesice od po 40 gr);
6-7 sup. kaš. šećera;
250 gr. mlevenih pečenih lešnika.
Šlag:

500 ml veganskog tečnog šlaga;
nešto šećera u prahu (ako tečni šlag nije zaslađen, po ličnom ukusu).
Za dekorisanje:

nešto prethodno umućenog veganskog šlaga za cvetiće;
70 gr veganske tamne čokolade (istopiti čokoladu pa joj dodati ulje, promešati i koristiti);
2 kaf. kaš. ulja.
Način pripreme:

1. Miksirati HLADNU kvafabu na najvećoj brzini, na početku miksiranja dodati 3 sup.kaš. šećera i kiselinu u prahu pa nastaviti miksirati. Postepeno dodavati ostatak šećera dok se miksira dok se cela količina šećera ne utroši i dobije jako čvrsta sjajna pena. Ugasiti mikser, dodati prosejano brašno pa ga laganim pokretima umešati dok se potpuno ne sjedini sa šaumom.

2. Podeliti na dva jednaka dela i sipati u forme za pečenje veličine 18 x 28 cm (obložene papirom za pečenje). Peći 15 min. na 150 stepeni Celzijusovih pa potom na 130 stepeni narednih 30 min. Izvaditi kore, prohladiti pa odvojiti od papira (kore su u ovoj fazi krckave i relativno tvrde, posle filovanja one će potpuno omekšati i biti divno mekane).

3. Puding: rastvoriti puding u 200 ml mleka (razbiti grudvice). Zagrejati ostatak mleka i umešati šećer, dovesti do vrenja pa dodati rastvoren puding. Kuvati još 1 – 2 min. posle vrenja. Ohladiti, dodati mlevene pečene lešnike pa zajedno izmiksirati mikserom.

4. Šlag: izmiksirati šlag u čvrstu penu, dodati prah šećer ako je potrebno. Sačuvati jedan mali deo šlaga za ukrašavanje.

5. Filovanje: namazati šlag u površini kore na veći tanjir (ili tacnu) pa odozgo staviti prvu koru. Na koru naneti pola puding fila, preko njega naneti pola količine šlaga. Ponoviti isti proces počevši od druge kore. Razmazati šlag po obodu torte.
Površinu ukrasiti pečenim lešnicima. Naneti otopljenu čokoladu (dekorativnom kesicom ili kašikom) po površini i obodu. Ukrasiti cvetovima od šlaga (špricem za dekorisanje). Ostaviti u frižideru preko noći (minimum 9 sati). Seći i poslužiti hladnu tortu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter