Izvor: B92
14.11.2023 u 18:08
0

JEDITE IH NA VREME: Popularno voće smanjuje rizik od demencije

Jagode pomažu u prevenciji demencije i depresije kod osoba sa prekomernom težinom u srednjim godinama

Tokom 12 nedelja, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme s pamćenjem i poboljšala mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

„Demencija je opšti pojam koji obuhvata mnoge različite bolesti, a ni za jednu nema leka. Nije jasno kada će i hoće li delotvorna terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo“, rekao je profesor Robert Krikorijan sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Profesor Krikorijan smatra da se otkriće njegovog tima verovatno može pripisati protivupalnom delovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

„Želeli smo da radimo s populacijom srednje dobi s prekomernom telesnom težinom, jer je demencija stanje za koje se veruje da se razvija tokom decenija. Nadalje, upala je verovatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su gojaznost, predijabetes i dijabetes tipa 2“, dodao je.

Jagode su važne za održavanje zdrave prehrane jer osiguravaju 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šoljici. Takođe, sadrže hranljive stvari korisne za srce.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter