Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
29.11.2023 u 19:24
0

MAGIČNI NAPITAK: Sačuvajte zdravlje tokom zime na prirodan način

Ovi napici se koriste i u dijetetskoj ishrani jer je rogač odlična zamena za čokoladu, a kurkuma ubrzava metabolizam i detoksikaciju.

Sezona virusa je počela, a da biste se zaštitili i izbegli respiratorne i stomačne boljke, svakodnevno uzimajte prirodne vitamine i zdrave namirnice. Predlažemo nekoliko ukusnih napitaka od sastojaka koje možda ne koristite na ovaj način, a koji će vam ojačati imunitet.

Rogač

Lekovita svojstva ove mediteranske biljke pomažu kod mnogih oboljenja. Rogač sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum… Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E, a reč je o antioksidansu koji se koristi i za lečenje dijareje, probavnih smetnji i gorušice.

Istraživanja su pokazala da ova biljka utiče na poboljšanje nivoa lipida kod osoba sa prekomernom telesnom težinom. Koristi se u dijetetskoj ishrani i kao odlična zamena za čokoladu.

Iako ima drugačiji ukus od čokolade i dve trećine manje kalorija, mnogo je zdraviji, pa se preporučuje obolelima od dijabetesa kao pomoćna terapija. Odličan je protiv migrene, nervoze i drugih problema.

Pixabay

Napitak sa rogačem

Sastojci

četiri supene kašike rogača u prahu
1 dl slatke pavlake
1 dl mleka
kašičica cimeta
kašičica meda

Sve sastojke pomešajte i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Kad se rogač istopi, sklonite sa vatre i poslužite dok je još toplo.

Kurkuma

Kurkuma je već nekoliko godina vrlo popularan začin, ne samo zbog široke primene u kulinarstvu već i zbog brojnih zdravstvenih benefita. Poznato je da kurkuma blagotvorno utiče na organizam, te da je jedan od najjačih prirodnih antiupalnih sastojaka.

Kurkuma se često dodaje različitim specijalitetima u kombinaciji s drugim začinima i namirnicama. Jedna od najpopularnijih mešavina za imunitet je „zlatno mleko“, za koje kažu da štiti od prehlade, ubrzava detoksikaciju organizma, ali pomaže i pri mršavljenju. Ovaj napitak, naime, sprečava napade gladi i podstiče probavu, pa je velika verovatnoća da ćete i smršati.

Zlatno mleko

Sastojci

šoljica mleka
pola kašičice kurkume u prahu
tri zrna bibera
izmrvljeni kardamom

Sipajte mleko u lončić, dodajte usitnjena zrna bibera i kardamom, pa i kurkumu i mešajte sve dok smesa ne dobije zlaćanu boju. Zagrejte smesu na srednjoj vatri dok ne počne da vri. Procedite napitak u šolju i ostavite da se prohladi pre nego što ga popijete. Po želji dodajte i kašičicu meda.

Prah citrusa

Možete da pijete šumeće tablete vitamina, a možete i sami da napravite dnevnu dozu koja je potrebna vašem organizmu. Uzmite agrume – limun, pomorandžu, grejpfrut, mandarinu ili limetu, pa kada ih pojedete, dobro operite koru i iseckajte je. Poređajte je na čistu pamučnu tkaninu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da se osuši.

OVAJ ČAJ JE RIZNICA ZDRAVLJA: Sprema se na ovaj način, ali evo ko treba da ga pije sa oprezom

Sve korice ubacite u blender i izmiksajte u prah, preručite u posudu s poklopcem i držite je na suvom i hladnom mestu. Konzumirajte bar jednu kašičicu praha dnevno tako što ćete ga sipati u supu, salatu, sok, smuti…

Kora ovog voća sadrži velike doze vitamina C, a i ukusna je kada se pomeša s vodom ili čajem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter