Izvor: Blic.rs
26.08.2020 u 22:34
0

OPREZNO! POREMEĆAJ KOAGULACIJE MOŽE BITI KOBAN NA POROĐAJU: Simptoma često nema, a evo na šta treba obratiti pažnju

Smrt porodilje D. S. (31) iz Niša koja je nakon porođaja u 34. nedelji preminula u noći između 23. i 24. avgusta u Kliničko-bolničkom centru u ovom gradu, misterija je za lekare jer njeno zdravstveno stanje nije ukazivalo da ima zdravstene probleme.

Međutim, ima indicija da je do kobnog ishoda došlo zbog poremećaja koagulacije.

O čemu se radi i ima li simptoma koji ga najavljuju, objašnjava prof. dr Snežana Rakić, načelnica Odeljenja porodilišta GAK „Narodni front“.

„Poremećaj koagulacije predstavlja formiranje tromba koji zapušuje male krvne sudove i vrši pritisak na kardiovaskularni sistem što izaziva smrt“, kaže prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva, i dodaje:

„Malo se zna o mehanizmima koji ga izazivaju, ali se može reći da se javlja jer nije došlo do adaptacije trudnoće, a sama simptomatologija je prilično nejasna odnosno često i nema nikakvih simtpoma koji mogu da signaliziraju problem ili ga najavljuje tek poneki simptom „.

Ipak, na poremećaj mogu da ukažu slični problemi koje je porodilja ranije imala.

SAZNAJTE I OVO

Vila Jovanke Broz se RENOVIRA za PREMIJERA?

AGONIJA SE NASTAVLJA U HAGU ZA RATKA MLADIĆA: TRAŽE OSUDU PO JOŠ JEDNOJ TAČKI

JURIO DUŠEK A STRUJA GA POVUKLA I UMALO SE UDAVIO: Dramatično spasavanje devojčice

ZA SVE JE KRIVA VAKCINA: SAD uvela sankcije Rusima

„Na primer, ako je intenzivno krvarila zbog posekotina. Poremećaj koagulacije može da nastane i u okviru hipertenzivnog sindroma kada porodilja može da doživi skokove krvnog pritiska i da oseti određene „subjektivne“ simptome kao što je bol u želucu“, objašnjava dr Rakić.

Među mogućim uzrocima su i prevremeno udubljivanje materice i trombofilija, stanje povećanog rizika za nastanak tromboze, krvnog ugruška, u cirkulaciji, koje se javlja kod porodilja koje su imale dva do tri spontana pobačaja.

Kako napominje naša sagovornica, „sa poremećaj koagualcije se ulazi u drugo stanje, a onda ga trudnoća kompromituje“.

„Zgrušavanje krvi može da se javi i nakon krvarenja u trudnoći kada, inače, cirkuliše veća količina krvi i tečnosti u organizmu“, ističe naša sagovornica i savetuje:

„Anamneza, kompletna krvna slika, provera koagulacijskog statusa trudnice, sve su to analize koje treba obaviti i koje spadaju u uobičajenu dijagnostiku. Lekar mora da reaguje na sve što mu se učini sumnjivim i da to proveri daljom dijagnostikom“.

Poremećaj koagulacije leči se infuzijom plazme.

Kako je rekao dr Bojan Lukić, direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu, u slučaju porodilje koja je preminula, došlo je do popuštanja sistema za koagulaciju i ona je stradala uprkos svim merama protiv iskarvarenja.

Pre porođaja koji je obavljen nekoliko nedelja pre termina, bila je potpuno zdrava što su pokazale analize. Zdravstevno stanje bebe je dobro.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter