Izvor: Klix.ba
14.06.2020 u 21:11
0

POSTAJE IZDRŽLJIVIJI: Mutacija pokazuje zašto je koronavirus tako veliki neprijatelj ljudima

Naučnici već mesecima istražuju da li je novi koronavirus mutirao i postaje li više prenosiv ili smrtonosniji. Novi dokazi upućuju na to da je potvrdan odgovor na gotovo sva pitanja s obzirom da je virus mutirao i sada može zaraziti više ljudskih ćelija.

Svi živi organizmi mutiraju i prilagođavaju se kako bi maksimizirali preživljavanje u svojoj okolini, pa tako i koronavirusi. Naučnici kažu da je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo da li je mutacija koronavirusa promenila tok pandemije, te ostaje nejasno da li je ova mutacija smrtonosnija.

OVO MORATE PROČITATI

OVO SU POSLEDNJE REČI VRHUNSKOG ESTETSKOG HIRURGA: Poslušajte UPOZORENJE Violete Skorobać Ašanin! (VIDEO)

DIGLA SE I PODGORICA NA NOGE! Sva policija Crne Gore u pripravnosti! (VIDEO)

TRAMP SE OKRENUO STARIM PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA Otkrivamo da li je došao kraj ere američkih ratova na stranom tlu!

PARIZ POD OPSADOM! Policija demonstracije gušila suzavcem! (VIDEO)

Odmah nakon pojave koronavirusa, istraživači su početi tražiti obrasce promene među desetinama hiljada sekvenci virusnih genoma novog koronavirusa. Sve podatke do kojih dođu, istraživači unose u zajedničku bazu podataka. Podaci su otvorenog tipa, što znači da im mogu pristupiti svi koji imaju računar.

Na prve promene koronavirusa upozorili su istraživači koji su vešti u dešifriranju poruka virusa HIV-1 koji uzrokuje AIDS. Praćenje promena i ponašanja virusa istraživačima može dati veći uvid na reakciju virusa na antivirusne lekove. Kako kažu, kada saznaju priču koju pričaju virusni genomi, mogu odabrati koje će lekova koristiti za lečenje određenog soja virusa.

Istraživači koji su proučavali koronavirus ili SARS-CoV-2 genom primetili su da jedna mutacija dominira nad svim ostalima. U slučaju koronavirusa, mutacija utIče na proteine u šiljcima pomoću kojih se virus kači za ljudski organizam. Šiljci su od posebne važnosti u životu koronavirusa jer predstavljaju mehanizam koji omogućava virusu da se veže za ćeliju domaćina pre nego što ga zarazi.

Nakon analize prve mutacije koronavirusa, naučnici sumnjaju da promena poboljšava sposobnost koronavirusa da se čvrsto prilepi za sluznicu nosa ili očiju kako bi započeo proces infekcije.

I OVO ĆE VAS INTERESOVATI

KOLIKO KOŠTA LJUDSKI ŽIVOT Preživeo koronu, a onda je dobio račun za bolničko lečenje…

RECEPT NAJPOZNATIJE BEOGRADSKE PEKARE: PROJICE SA SIROM, SAVRŠENA NEDELJNA VEČERA (FOTO)

Veštački mozak od čipova uskoro realnost: Počelo testiranje!

NAJSTRAŠNIJA ŠUMA NA SVETU Uđu i nikad se ne vrate! (VIDEO)

ZABRANJENA LITIJA U NIKŠIĆU! (VIDEO)

Ipak, mnogi sumnjaju u ovu analizu. S obzirom da su se istraživači oslanjali samo na javno dostupne podatke i računalne analize genoma virusa, nisu bili u mogućnosti konačno zaključiti da je njihova ideja jedino razumno objašnjenje za pojavu novog dominantnog soja koronavirusa.

S druge strane, istraživanje jasno pokazuje da se virus razvija. Takođe je utvrđeno da je mutacija virusa u laboratorijskim uslovima bila gotovo deset puta zaraznija od ostalih sojeva koronavirusa. Uz genomske analize koje su pokazale da je taj soj postao dominantan, moglo bi se objasniti zašto se novi koronavirus tako širio u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Latinskoj Americi.

Kineski lekari na severoistoku Kine primijetili su da su novozaraženi duže nosili virus, to jest da im je potrebno više vremena da budu negativno testirani na virus. Takođersu otkrili da je pacijentima potrebno duže vremena da pokažu simptome na bolest Covid-19.

Istraživači upozoravaju da bi virus mogao mutirati kako bi postao još uporniji i kako bi duže preživljavao, jer oni koji ga nose duže vreme imaju veće mogućnosti zaraziti druge.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter