Izvor: Alo
14.11.2023 u 22:10
0

NAUČNICI POZIVAJU NA OPREZ: Pilule za kontracepciju menjaju mozak žene

Niko nije upozorio žene da pilule menjaju delove njihovog mozga odgovorne za inhibicije, donošenje odluka i kontrolu impulsa

Žene na kontracepciji imale su tanji ventromedijalni prefrontalni korteks, koji je odgovoran za regulaciju emocija, poput smanjenja signala straha u sigurnim situacijama. Novo istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da svakodnevna upotreba pilula za kontrolu rađanja može imati sličan efekat na ženski mozak kao alkohol; menjajući delove njihovog mozga odgovorne za inhibicije, donošenje odluka i kontrolu impulsa.

Studija, objavljena ovog utorka u časopisu Frontiers in Endocrinologi, analizirala je efekte oralnih kontraceptiva; koje uzima skoro dve trećine žena od 15 do 49 godina, na mozgu.

„Kada se prepisuju oralni kontraceptivi, devojke i žene su obaveštene o različitim fizičkim nuspojavama, kao što je da će hormoni koje uzimaju prekinuti menstrualni ciklus i sprečiti ovulaciju“, kaže autorka studije Aleksandra Brujar, istraživač na Univerzitetu u Kvebeku u Montrealu.

Međutim, dodala je, dejstvo tableta na mozak nije detaljno istraženo, niti su žene na njih upozoravane.

JAKO VAŽNO ZA SVE ŽENE: Šta će se desiti u organizmu ako PRESTANETE da uzimate pilule za kontracepciju?
Pixabay

U istraživanju je učestvovalo 139 žena starosti od 23 do 35 godina, od kojih su neke u to vreme koristile oralnu kontracepciju, neke su do tada već prestale da je uzimaju, a neke od žena nikada nisu uzimale hormonsku kontracepciju, a 41 muškarac.

„U poređenju sa muškarcima, žene na kontroli rađanja imale su tanji ventromedijalni prefrontalni korteks, koji je inače odgovoran za regulaciju emocija, kao što je smanjenje signala straha u sigurnim situacijama“, rekla je Brujar, a stanjivanje tog dela moglo bi da znači i narušenu emocionalnu regulaciju.

„Međutim, čini se da se proređivanje može preokrenuti nakon prestanka uzimanja pilule, pošto bivši korisnici kontraceptiva nisu pokazali iste rezultate, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi“, dodala je ona.

„Cilj našeg rada nije da se suprotstavimo upotrebi kombinovanih oralnih kontraceptiva, već da učinimo da žene budu svesne da pilula može da utiče na njihov mozak. Inače, neke prethodne studije za žene koje su počele da uzimaju kontracepciju kao tinejdžerke pokazale su povećan rizik od depresije, a neke su čak tvrdile da su se nakon prestanka uzimanja pilula promenile njihove preferencije u izboru seksualnih partnera, što su neke žene i same potvrdile.

„Moj ukus za muškarce uveliko varira u zavisnosti od toga kada uzimam pilule i kada nisam“, rekla je jedna žena. „Rečeno nam je da postoji mogućnost mučnine, povećanja telesne težine, promene raspoloženja i sve mi se to čini podnošljivim, ali vas lekari ne upozoravaju da tablete utiču na vaša osećanja i želje“, rekla je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter