Izvor: najžena
01.06.2024 u 18:43
0

NE BRIŠITE SUZE: Eksperti otkrivaju 5 prednosti plakanja, jedno će vas posebno iznenaditi

Istraživanja pokazuju da žene u Sjedinjenim Državama plaču u proseku 3,5 puta mesečno, dok je kod muškaraca taj broj nešto manji i iznosi 1,9 puta, navodi Harvard Health. Slične brojke postoje i u ostatku sveta, a prema podacima YouGov-a najčešće plaču mlade žene od 18 do 24 godine.

Plakanje zapravo ima višestruke zdravstvene prednosti, a Medical News Today navodi o kojima je reč.

Stres

Studija iz 2014. pokazala je da plakanje može pomoći ljudima da se opuste tokom stresnih perioda. Rezultati plakanja nisu trenutni i može proći nekoliko minuta pre nego što telo počne da se opušta. Prema istraživanjima, plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem (PNS), koji kada se aktivira, deluje smirujuće na mozak.

Krvni pritisak

Visok krvni pritisak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, srčani udar, srčana insuficijencija, demencija, pa čak i otkazivanje bubrega. Dobra vest je da, prema nekoliko studija, plač snižava krvni pritisak, smiruje rad srca i drži ga pod kontrolom. Naravno, ako imate ozbiljne i hronične probleme sa pritiskom, nemojte se oslanjati na plač, već potražite medicinsku pomoć.

Akumulacija nečistoća

Suze koje vam teku iz očiju kada plačete mogu oprati nečistoće, kao što su dim i prašina. Takođe, kada plačete, vaše suze ispiru neželjena jedinjenja koja se nakupljaju u organizmu usled stresa, što se dokazuje otkrivanjem različitih hormona stresa u samim suzama. Ovo uklanjanje jedinjenja pomaže u smanjenju nivoa stresa u telu, što rezultira boljim raspoloženjem. Stoga nije iznenađenje da često možete osetiti kako emocionalna težina raste nakon dobrog plača.

Promene raspoloženja

Plakanje može poboljšati vaše raspoloženje i generalno pozitivno uticati na vaše mentalno stanje. Istraživanja su pokazala da osim što vas smiruje, plač oslobađa oksitocin i endorfine, poznate kao hemikalije sreće koje mogu poboljšati vaše raspoloženje.

Bol

Kada imate fizičku bol, nekoliko kapi suza se često spontano slije niz vaše obraze. Na ovaj način telo smanjuje osećaj bola. Dok oksitocin i endorfini mogu poboljšati raspoloženje, oni će takođe ublažiti bol. Takođe će vam pomoći da lakše zaspite, a za otklanjanje bolova neophodan je kvalitetan odmor.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter