Izvor: Informer.rs
25.10.2023 u 22:04
0

OPREZNO SA OSVEŽIVAČIM VAZDUHA: Mirisne sveće samo kao dekor

Izloženost osveživačima vazduha u detinjstvu povećava rizik od astme kod odraslih...

Verovali ili ne, mirisne sveće, gelovi i razni drugi osveživači vazduha koje ima gotovo svako domaćinstvo mogu da budu opasni za zdravlje. Tako su bar pokazali rezultati poslednjeg istraživanja u Engleskoj, piše „Dejli mejl“.

Centar za javno zdravlje i zaštitu životne sredine Engleske objavio je studiju u kojoj se navodi da ovi „mirisi“ proizvode nivo formaldehida koji kod ljudi što ih duže udišu mogu da izazovu upalu grla, kašalj, svrab oko očiju, krvarenje iz nosa, pa čak i teže posledice.

Istraživači su zaključili da duži boravak u prostoriji i udisanje aroma ovih osveživača može dovesti do oštećenja pluća i astme, pa čak da njihov hemijski sastav može transformisati strukturu DNA. Hemikalije iz mirisnih sveća mogu da se uvuku u pluća i izazovu ozbiljne reakcije. Drvenasti mirisi su toksični, čak i više nego na primer duvanski proizvodi, piše „Dejli mejl“.

I pre ovog upozorenja stručnjaka, ranije je bilo ocena o štetnosti osveživača, pre svega zbog njihovih sastojaka.

Studija koju je objavio „Internešenel žurnal of pablik helt“ pokazala je da su trudnice koje su bile izložene osveživačima vazduha rodile decu koja su bila sklonija plućnim infekcijama.

JELENA ĐOKOVIĆ IH PRVA PRAVILA: Svet poludeo za sapunima od majčinog mleka! Litar na crnom tržištu i do 600 evra

Druga studija je pokazala da izloženost osveživačima vazduha u detinjstvu povećava rizik od astme kod odraslih.

Prirodni osveživač

Da biste ovo izbegli, sami napravite prirodne mirisne osveživače vazduha za kuću. Potrebni su vam voda (iz slavine ili destilovana), esencijalna ulja koja ne samo što pružaju mirise koje želite, već pomažu i u čišćenju vazduha i malo alkohola koji pomaže da se esencijalna ulja i voda bolje pomešaju.

Sastojci:

¾ šolje vode
2 kašike votke ili medicinskog alkohola
10 kapi eteričnog ulja divlje narandže
8 kapi eteričnog ulja mente
Pomešejte sve sastojke i sipajte ih u bočicu sa raspršivačem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter