Izvor: Najzena.rs
05.09.2023 u 20:37
0

PAZITE, MOŽETE ČAK I DA SE OTRUJETE: Prevelika doza ovog vitamina izaziva ozbiljne posledice po život

Prošle godine je zabeležen slučaj čoveka koji je tri meseca bio hospitalizovan nakon što je osetio povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ, dijareju i gubitak težine.

Kada je u pitanju unos vitamina, takođe treba paziti da ne preterujete, jer to može dovesti do ozbiljnih posledica. Kada je u pitanju vitamin D, poznato je da je jedan od glavnih izvora ovog vitamina sunčeva svetlost. Međutim, neke namirnice, kao što su losos, jaja, neke pečurke i obogaćeni mlečni proizvodi, takođe su dobri izvori ovog vitamina.

Unošenje dovoljne količine vitamina D je izuzetno važno, posebno za osobe starije od 70 godina. Vitamin D je povezan sa unosom kalcijuma, koji pomaže u izgradnji koštanog tkiva. S obzirom na to da gustina kostiju počinje da se razgrađuje nakon 50. godine, odabir hrane bogate kalcijumom i dovoljno vitamina D su ključni za jačanje kostiju koje stare i sprečavanje zdravstvenih problema sa kostima.

Međutim, prekomerni unos vitamina D može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Ovo su simptomi koji se javljaju DAN PRE SRČANOG UDARA!

Znaci trovanja

Prošle godine je zabeležen slučaj čoveka koji je tri meseca bio hospitalizovan nakon što je osetio povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ, dijareju i gubitak težine. Ovi simptomi su rezultat prevelike doze suplemenata vitamina D.

Naime, iako je trovanje vitaminom D retka pojava, do njega može doći ako se organizam prekomerno izloži ovom vitaminu putem suplemenata. Trovanje se neće dogoditi izlaganjem suncu, a suplementi su najverovatnije uzrok bilo koje toksičnosti vitamina D koju bi pojedinac doživeo. Dugotrajna toksičnost vitamina D izaziva povišen nivo kalcijuma u ​​krvi.

Visok nivo kalcijuma može dovesti do oštećenja tkiva i krvnih sudova, kao i do nekih od ranije navedenih teških simptoma – mučnine, slabosti, povraćanja i učestalog mokrenja, piše TheHealthi i savetuje da se prvo razgovarate sa lekarom ako odlučite da uzimate suplementi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter