Izvor: najbolja mama na svetu
21.06.2024 u 13:11
0

MOŽDA SE ODGOVOR KRIJE OVDE: Kako biti dobar roditelj?

Psiholozi otkrivaju šta znači biti dobar roditelj

Šta znači biti dobar roditelj? Pitanje staro koliko i sama uloga roditelja, nudi beskrajni broj odgovora. Dobra vest je da nijedan odgovor ne uključuje materijalne stvari, novac, status, niti poslednji iPhone. Dobri roditelji se rađaju u svim formama, veličinama, boji kože, polovima, sposobnostima, seksualnim orijentacijama, kao i sama deca, na kraju krajeva. Svakom detetu je od roditelja potrebno nešto baš po njegovom senzibilitetu. Kada šira slika dođe u kadar, postoje ciljevi kojima svi roditelji treba da teže, kako bi njihova deca imala koristi od njih na duže staze.

12 posledica upotrebe mobilnih telefona od malih nogu: Stručnjak upozorava roditelje: „Nisu to igračke, tako se ne kupuje mir“

Pitali smo psihologe koji su svoj radni vek proveli u pomaganju roditeljima, koji su to trikovi roditeljske struke koje svaki roditelj treba da zna. Sledećih deset njihovih saveta vas vodi put dobrog roditeljstva:

Kategorizacija obaveza

Zaboravite obavljanje mnogo stvari istovremeno, modernog zvanja „multitasking“ –  tajna u redukovanju “to-do” liste, onda kada imaš 27,000 stvari da odradiš, krije se u planiranju i kategorizaciji obaveza – na hitne i one koje mogu da sačekaju. Takva organizacija nam dozvoljava da se fokusiramo na decu onako kako valja, nepodeljene pažnje. Ovaj savet je univerzalno primenljiv na sve roditelje, bez obzira na njihov status, bili oni zaposleni ili ne, bilo da su tek dobili bebu ili imaju decu školskog uzrasta, bilo da su u braku ili samohrani.

 

Klinički psiholozi tvrde da nam dobra raspodela obaveza omogućava da se fokusiramo na decu onda kada su deca sa nama. Kada deca nisu sa nama, dobar raspored nam omogućava da se uspešno fokusiramo na druge zadatke i obaveze koje imamo – bilo da je u pitanju posao, plaćanje računa, bilo šta od onoga što nije u direktnoj vezi sa decom. Dobro poznata roditeljska griža savesti, uvek se uvuče u formi nedostajanja – naša deca nam neopisivo nedostaju kada nisu pored nas i to svakako utiče na našu efikasnost. Usporiće nas da odradimo sve na vreme, usporava nas da ispoštujemo zadate rokove. Ono što stalno treba da imamo na umu jeste da budemo najbolji u onome što trenutno radimo. Budite najbolji radnik kada radite. Budite najbolji kuvar kada kuvate. Radi se o posvećenosti i fokusu na ono što je trenutno važno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter