Izvor: Telegraf
21.08.2021 u 11:21
0

Predstavljamo vam top pet namirnica koje su duplo zdravlje kada se skuvaju!

Iskoristite pun potencijal hrane.

Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek onda kada ih pripremite na pravilan način. Određene namirnice kuvanjem gube hranljive sastojke, a s druge strane neke kuvanjem oslobađaju više vitamina koje će organizam bolje uspeti da iskoristi.

Nepravilnim načinom pripremanja hrane možete ne samo uništiti veliki broj hranljivih sastojaka, već ih možete učiniti i štetnim za zdravlje.

Većinu ovih namirnica ljudi često jedu sirove, i ne znajući da su one korisnije za zdravlje kada su skuvane.

1. Šargarepa

Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više vitamina A. 

Vitamin A pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji je odličan za zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda.

2. Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za testeninu, ribu ili piletinu.

VAŽNO:

ZAVRŠAVA SE KRUŽNI TOK NA TROŠARINI: Vesić pohvalio danonoćni rad!

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU, 21. AVGUST: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas

NESREĆA KOD BUBANJ POTOKA: Kamion iz Turske se sudario sa automobilom na kružnom toku

AMSS: Pojačan saobraćaj na graničnim prelazima!

3. Kupus

Kupus je bogat hranljivim supstancama kako god da ga konzumirate, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa.

Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom.

4. Spanać

Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa.

5. Pečurke

Kuvanjem pečurki oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter