Izvor:
16.06.2024 u 21:33
0

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok

Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

 Evo nekoliko blagodeti ovog divnog povrća

Bogatstvo hranljivim materijama: Šargarepa sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, kao i minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfor.

Beta-karoten za zdravlje očiju: Beta-karoten, koji joj daje karakterističnu narandžastu boju, ima blagotvorno dejstvo na vid. Pomaže u poboljšanju vida i deluje protiv “kokošjeg slepila” (slabijeg vida u određenom delu dana).

Antioksidansi za imunitet: Šargarepa je bogata antioksidansima, uključujući beta-karoten. Ovi antioksidansi pomažu u jačanju imunološkog sistema, čineći organizam otpornijim na infekcije i bolesti.

Za zdravlje srca: Primećeno je da beta-karoten i drugi antioksidansi iz šargarepe imaju pozitivan uticaj na regulaciju nivoa holesterola, što može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Poboljšava kožu: Šargarepa olakšava pigmentaciju kože i štiti je od oštećenja koja nastaju sunčanjem. Takođe, može pomoći u borbi protiv starenja i održavanju zdrave kože.

Dobar za varenje: Sok od šargarepe može pomoći u normalizaciji kiseline želudačnog soka, olakšati varenje i probavu.

Prevencija bolesti: Šargarepa je korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a takođe može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i infektivnih oboljenja.

Ukoliko želite da napravite ukusan sok od šargarepe, evo jednostavnog recepta:

Recept za sok od šargarepe:

Oljuštite i operite 1 kg šargarepe.
Iseckajte je na kolutiće i stavite u posudu.
Prelijte sa 2 l hladne vode i skuvajte je dok ne postane mekana.
Izvadite je iz vode i ispasirajte je u blenderu.
Vratite dobijenu kašu u istu vodu, dodajte 275 g šećera, 5 kesica limuntusa (50 g) i još 2 l vode.
Sadržaj kuvajte još pola sata uz povremeno mešanje.
Kada se sok malo ohladi, sipajte ga u čiste  flaše i uvijte u ćebe i ostavite da se ohladi preko noći.
Držite sok na hladnom i mračnom mestu.

Napomena: Ukoliko imate problema sa šećerom, možete dodati med.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter