Izvor: e zdravlje
17.06.2024 u 19:02
0

Koliko dugo čovek može da ima rak pluća a da to ne zna

Dužina vremena tokom kojeg osoba može da ima rak a da to ne zna značajno varira. To, pre svega, zavisi od faktora kao što su vrsta raka, lokacija tumora, brzina kojom karcinom raste i širi se…

Većina osoba koje dobiju rak pluća žive sasvim normalno pre postavljene dijagnoze jer očigledne fizičke promene obično se ne dešavaju sve dok bolest ne napreduje. Vreme potrebno za razvoj raka pluća je promenljivo.

Koliko dugo se razvija rak pluća?

Potrebno je nekoliko godina da se karcinom razvije u plućima, a najveći problem je šta rani stadijum bolesti na pokazuje simptome bolesti. Štaviše, pacijenti mogu da žive sa rakom pluća mnogo godina pre nego što pokažu bilo kakve znake ili simptome.

Stručnjaci naglašavaju da čovek koji ima karcinom pluća može da živi sa bolešću mesecima ili godinama pre nego što shvati, odnosno sazna da je bolestan. Na primer, potrebno je oko 8 godina da tip raka pluća poznat kao karcinom skvamoznih ćelija dostigne veličinu od 30 mm kada se najčešće dijagnostikuje. 

Rak može da se razvija u telu polako, tokom mnogo godina, a da osoba to ne zna. A kada simptomi počnu da se primećuju karcinom je tada obično u poodmakloj fazi. Međutim, lekari mogu rano da dijagnostikuju mnoge vrste karcinoma, čak i pre nego što se simptomi razviju.

Od čega zavisi koliko dugo neko može da živi sa ovom bolešću?

Dužina vremena tokom kojeg osoba može da ima rak a da to ne zna značajno varira. To zavisi od više faktora, kao što su:

  • vrsta raka
  • lokacija tumora
  • brzina kojom karcinom raste i širi se.

Neki karcinomi, kao što je karcinoidni rak, rastu izuzetno sporo. Godine ili čak decenije mogu da prođu pre nego što izazovu primetne simptome. Tokom ovog perioda, rak može da ostane  neotkriven. Tumor takođe može da ostane neotkriven zbog faktora kao što su opšte zdravlje pojedinca i medicinska stanja koja mogu da izazovu simptome slične raku. Ponekad čovek može da  previdi ili odbaciti simptome, pripisujući ih drugim uzrocima.

Simptomatski naspram asimptomatskog karcinoma

Simptomatski karcinom se odnosi na rak koji izaziva očigledne simptome, čak i u ranim fazama. Iako specifični simptomi mogu da variraju u zavisnosti od vrste i lokacije raka, najčešće su to:

  • bol
  • umor
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • abnormalne kvržice ili izrasline.

Nasuprot tome, asimptomatski karcinom možda neće da izazove primetne simptome, čak i kada napreduju. U ovim slučajevima, lekari mogu slučajno da otkriju rak tokom rutinskih medicinskih pregleda, skrininga ili istraživanja za sasvim druge zdravstvene probleme. Sve ovo naglašava važnost redovnih zdravstvenih procena i skrininga, jer oni mogu da igraju ključnu ulogu u otkrivanju raka u ranoj fazi, čak i pre nego što se simptomi razviju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter